Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το παιδί μίλησε… Το παιδί μίλησε…

Γυρίζοντας το κέντρο της Λάρισας άκουγες παντού: “Το παιδί μίλησε… το παιδί μίλησε”. Ρωτούσες: τι συμβαίνει, βρε παιδιά, ποιος μίλησε; Και έπαιρνες την απάντηση: Κύριε, δεν διάβασες τι γράφουν σήμερα οι τοπικές εφημερίδες; - Όχι δεν έχω διαβάσει. – “Το παιδί μίλησε…”. Πάρε να διαβάσεις… προχωρώντας, σε μια διασταύρωση ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί. Πλησιάζω∙ τους ρωτάω τι συμβαίνει; Κι αυτοί μου δίνουν την ίδια απάντηση: “Το παιδί μίλησε…”. Επιμένω να πληροφορηθώ, γιατί πράγματι δεν είχα διαβάσει τα νέα της ημέρας.
- Ο δεσπότης της Λάρισας – μου λένε – μετά από δεκαπέντε (15) χρόνια μίλησε και μάλιστα με γραπτή – επίσημη ανακοίνωση.
- Γιατί λέτε, πως τα τόσα χρόνια δεν μίλησε; Αυτός δεν ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο να μην κηδεύσουν το Θεολόγο; Αυτός επίσης δε ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των Αρχιερέων που έλαβαν μέρος στην εξόδιο ακολουθία του; Ξεχνάτε ότι ζήτησε την κεφαλή επί πίνακι των ιερέων που κήδευσαν το τρίχρονο αγοράκι αγωνιζόμενων χριστιανών γονέων; Δεν τιμώρησε τον π. Ευθύμιο Τρικαμηνά επειδή τον ήλεγχε η καθαρή ασκητική του ζωή; Δεν ζήτησε γραπτή συγνώμη διότι “έκανε λάθος” όταν έβαλε την υπογραφή του ώστε να αθωωθεί ο φίλος του, τέως δεσπότης, Παντελής Μπεζενίτης; Δεν απείλησε τον παπαλάμπρο Ρίνη ότι, “θα τον θάψει σε 146 μέτρα βάθος, και θα τον εξαφανίσει;”…
- Όχι Κύριε, είπε κάποιος από την ομήγυρη. Σήμερα ο δεσπότης μας ασχολήθηκε με κάτι πολύ… σοβαρό! Το λέει και η εφημερίδα. Και ανοίγοντάς την άρχισε να την διαβάζει: «Με πολλή χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η εξιχνίαση των παρανομιών στο χώρο του ποδοσφαίρου, όπου πρωτίστως πρέπει να κυριαρχεί η ευγενής άμιλλα, έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της προσφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδος της πόλεως μας, της ΑΕΛ, και την παραμονή της στην Α΄ Εθνική Κατηγορία. Ταπεινώς ευχόμεθα, στην νέα αθλητική περίοδο, η άξια ομάδα της πόλεως να έχει λαμπρές νίκες προς μέγιστη χαρά όλων μας και του εκλεκτού Προέδρου της Κώστα Πηλαδάκη, ο οποίος επέδειξε εξαίρετο ήθος στις δύσκολες αυτές περιστάσεις και τον οποίο ευχαριστούμε για τους δίκαιους αγώνες του για την ομάδα».
- Πολύ “ωραία” τα είπε ο δέσποτας, αλλά μήπως θυμάται κανείς σας, εάν έγραψε ή είπε κάτι παρόμοιο όταν ο κόσμος έχανε τα χρήματά του στο χρηματιστήριο; Μήπως ο ίδιος, δεν τους παρότρυνε να παίξουν για ν’ αυξήσουν οι ναοί τα έσοδά τους; Αλλά μήπως μίλησε για την ανεργία, που μαστίζει την πόλη, ή για τους τοκογλύφους; Και βέβαια δεν έκανε λόγο για τους εμπόρους ναρκωτικών, που δολοφονούν εν ψυχρώ τους συνανθρώπους μας. Για τους μισθούς και τις συντάξεις, που πετσόκοψε το κράτος, αλλά και το μνημόνιο, … «ουδέν σχόλιο».
- Αγαπητέ Κύριε. Ο Σεβ/ος Ιγνάτιος δεν ασχολείται με τετριμμένα θέματα για τα οποία άλλοι είναι “αρμόδιοι”. Ο Οικουμενισμός, ο Παπισμός, η Μασονία και τα παρακλάδια της αφορούν την Ιεραρχία, το Π.Σ.Ε., το Πατριαρχείο… Δεν αφορούν τον κ. Ιγνάτιο. Αλλά και η Κάρτα του Πολίτη, η φοροκάρτα, η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και της ιστορίας από τα σχολεία αφορά τα αρμόδια υπουργεία. Δεν θα γίνει ο δεσπότης εξιλαστήριο θύμα μιας σύγκρουσης με την πολιτεία, με την οποία άλλωστε πρέπει να συνεργάζεται αρμονικά, αν θέλει να παραμείνει στο θρόνο.
- Όχι, όχι. Αποφεύγει να μιλήσει ή να πάρει θέση στα προβλήματα που απασχολούν το ποίμνιο, γιατί, όσες φορές το επιχείρησε τα θαλάσσωσε και αποδείχθηκε λίγος και ανεπαρκής! Θυμάστε που οι χιλιαστές εντόπισαν την αδυναμία του, ξεθάρεψαν και άρχισαν τις δημόσιες συνάξεις; Κι εκείνο το ρεζιλίκι στην οδό Βόλου, που οι χιλιαστές οργάνωσαν συγκέντρωση, κι ενώ η Μητρόπολη επί μέρες προσκαλούσε τον κόσμο σε δυναμικό αγώνα, κανείς δεν πήγε! Αμ, εκείνη η περισπούδαστη “θεολογικότατη” απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου! «Και να πάρεις το χάραγμα του Αντιχρίστου, άμα έχεις το Χριστό μέσα σου, μη φοβάσαι».
- Ξέχασες όμως ότι, η Ι. Σύνοδος επέλεξε την Λάρισα να διοργανώσει Συνέδριο για τις παραθρησκείες με την συμπαράσταση και της Μητρόπολης Λάρισας;
- Ναι, δραστηριότητες ανώδυνες, ακίνδυνες και εκ του ασφαλούς, δεδομένου ότι «με ξένα κόλλυβα…» προβλήθηκε ο δέσποτας Ιγνάτιος. Ρώτησε τους παπάδες και τους επιτρόπους σε ποια ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται και πώς αισθάνονται κάθε φορά που ακούνε Συνέδρια, γιορτές και πανηγύρια; Άρχισαν μάλιστα οι επίτροποι να παραιτούνται και οι παπάδες να σηκώνουν μπαϊράκι αναφωνώντας «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»!
- Μα καλά ο δεσπότης μας δεν έχει κάνει τίποτα καλό;
- Πως!! Αλήθεια πότε είχαμε στην γιορτή του πολιούχου μας Αγίου Αχιλλίου 10-30 δεσπότες; Πότε στα ονομαστήριά του στρώθηκε τράπεζα σε κέντρο διασκέδασης για 300-400 άτομα; Πότε άλλοτε – μεγάλη μας τιμή – ήρθε Οικουμενικός Πατριάρχης στην πόλη μας; (Δεν ξέρω εάν έχουν ξεχρεωθεί ακόμη οι ναοί!). Πότε ξανάχαμε τόσο «κοινωνικό» δεσπότη που να τρέχει από πανηγύρι σε πανηγύρι και ονομαστήρια συνεπισκόπων και ν’ ακούγεται το όνομά του. «Ιγνατίου… Λαρίσης και Τυρνάβου, υπερτίμου και εξάρχου δευτέρας Θετταλίας…». Ή να διοργανώνει εκδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στα “πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού(!)”, ξεχνώντας προσωρινά καημούς και ντέρτια… κολακευόμενος με τη σκέψη ότι το ποίμνιο τον… αγαπάει; Πέστε μας εσείς, εάν γνωρίζετε άλλο δεσπότη, που να έχει περισσότερες από εκατόν πενήντα (150) αρχιερατικές στολές, μίτρες, εγκόλπια, πατερίτσες… και να στοιχίζουν πάνω από 1.500.000 ευρώ, την ώρα που συνάνθρωποί μας δυστυχούν μη έχοντας ούτε τα προς το ζήν;
Αγαπητέ φίλε, είμαστε πρωτοπόροι, γιατί ο δεσπότης Λάρισας είναι αξεπέραστος. Κανένας επίσκοπος δεν έχει, όπως αυτός, πάει στα δικαστήρια τριάντα πέντε (35) άτομα (οι πιο πολλοί πολύτεκνοι) και να ζητάει από τον καθέναν τους 20.000 – 100.000 ευρώ. Υπάρχει άλλος δεσπότης που επί δεκαπέντε χρόνια (15) να μην έχει γνωστοποιήσει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της “Θεοσώστου Μητροπόλεώς του” προϋπολογισμό και απολογισμό; Έχετε  ακούσει δεσπότης, να μην επιτρέπει την δημοσίευση των εσόδων των προσκυνημάτων, όπως της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, αγ. Ραφαήλ… Έχει συμβεί πουθενά, δεσπότης, να απαιτεί από τους ναούς τον διπλασιασμό – περίπου – των τριμηνιών προς την μητρόπολη και μάλιστα σε εποχή σκληρής λιτότητας; Σας το είπε κανείς…; Ασφαλώς όχι, γιατί εμείς είμαστε πρωταθλητές!! Η μητρόπολή μας με τόσα ετήσια έσοδα – ίσως από τα μεγαλύτερα – και επί πλέον χαράτσια, δεκαπέντε χρόνια δεν έχει φτιάξει ΤΙΠΟΤΑ… Και να φαντασθεί κανείς, ότι σε κάθε σύναξη καλεί τους ιερείς να βοηθήσουν την μητρόπολη γιατί είναι… χρεωμένη!
Αγαπητοί φίλοι, «τα πάθια και οι καημοί του κόσμου δεν έχουν τελειωμό» (Παπαδιαμάντης). Γίνονται όμως αυτά θλιβερότερα όταν άνθρωποι που τάχθηκαν «να φυλάγουν Θερμοπύλες» - έστω και κατά παραχώρηση – μωράθηκαν και έχασαν το σκοπό και το νόημα της ζωής. Συμπεριφέρονται «ως μη λόγον αποδώσωντες», σαν ανώριμα παιδιά που συγκινούνται από τις πολύχρωμες χάντρες (τα προσωρινά, ευτελή και ασήμαντα), το ποδόσφαιρο και ο,τιδήποτε ελκύει τις ανεύθυνες ανθρώπινες μάζες. Πολύ επιτυχημένα, η εφημερίδα «ΚΟΣΜΟΣ» διεκτραγωδεί τη σημερινή κατάσταση με τον τίτλο: «η ΑΕΛ συγκίνησε τον δέσποτα, (ο οποίος) ίσως να δάκρυσε ή και να έκλαψε ακόμη για το «συνταρακτικό αυτό γεγονός (τον υποβιβασμό της) γι’ αυτό το ΠΑΙΔΙ ΜΙΛΗΣΕ σαν παιδί και όχι σαν δεσπότης.

Υ.Γ. Λέτε το περισπούδαστο δεσποτικό δημοσίευμα να διαβαστεί και στους ναούς; 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ  ΑΓΩΝΑΣ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011