Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Για την Ταμπακιέρα, άγιε Ζακύνθου, κανένας λόγος;

Ένα δημοσίευμα της εφ. “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” προ ολίγων ημερών, αναφέρονταν στην εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στην Ζάκυνθο, γράφοντας: «Στο… ρεπερτόριό τους συμπεριελάμβαναν εμπορία ναρκωτικών, – κοκαΐνη, χασίς, ecstasy, ΜDΜΑ, – εμπόριο όπλων, εκβιασμούς, προστασία και άλλα παρόμοια…».
Αυτό που όμως φαίνεται να έχει αναστατώσει μεγάλο μέρος των κατοίκων του νησιού και δεν έχει γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό είναι η σχέση που είχαν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο.
Στο μεταξύ οι φήμες θέλουν κάποια πρόσωπα της σπείρας να είχαν, σε κάποιες από τις επιχειρήσεις τους, κάνει χρήση αυτοκινήτων που ανήκουν στην ιερά Μονή Στροφάδων. Τα ερωτήματα είναι πολλά και ποικίλα και αναμένονται απαντήσεις τόσο από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές όσο και από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Ζακύνθου.
Δύο μέρες μετά (26/7/11) τα Μ.Μ.Ε. του νησιού, έγραφαν: «Βαρυσήμαντη συνέντευξη προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ζακύνθου παραχώρησε το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, με την ευκαιρία διαφόρων φημολογιών και ανώνυμων σχολίων, που τον εμπλέκουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις παράνομες δραστηριότητες σπείρας, που
εξαρθρώνεται αυτό τον καιρό στο νησί μας. Ο Μητροπολίτης μας, με σαφέστατο και κατηγορηματικό τρόπο, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προκάλεσε τον οποιονδήποτε έχει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος του, να το καταθέσει επωνύμως στον Εισαγγελέα.
Στην διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης, κατά την διάρκεια της 17ετούς διακονίας του στη Ζάκυνθο, δίδοντας μάλιστα στην δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες των Ζακυνθινόπουλων, τα οποία βοήθησε στις σπουδές με υποτροφίες, που προήλθαν είτε από τα εντελώς προσωπικά έσοδά του, είτε από κληροδοτήματα, στα οποία προεδρεύει και τα οποία μέχρι την εποχή του ήταν ανενεργά και κοιμώμενα.
Από τις σχετικές λίστες αντιγράφουμε:
Α) Μεταξύ των ετών 1995 και 2010, σε 139 υποτρόφους του Ευαγούς Ιδρύματος Χρυσόστομος Α΄ Δημητρίου, συντηρούμενου αποκλειστικά από τον Σεβ. Ζακύνθου Χρυσόστομο Β΄ (Συνετό), δόθηκαν 317.860 ευρώ (ή 135.550.902 δρχ.).
Β) Μεταξύ των ετών 2000 και 2010, από το κληροδότημα Γεωρ. Στ. Πορπαρία, Διον. Μιγγή και το ίδρυμα Μητροπολίτου Παύλου Σοφού, σπούδασαν 275 υπότροφοι με το ποσόν των 1.946.515 ευρώ (ή 663.177.160 δρχ.).
“Άγιε” Ζακύνθου, η εφημερίδα – ή πρώτη σε κυκλοφορία – δεν σας ρώταγε τι φιλανθρωπικό έργο κάνατε ή εάν πρόκειται να παραιτηθείτε την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά ποια σχέση έχουν μαζί σας ή με την Μητρόπολη τα άτομα της “εγκληματικής σπείρας” που συλλάβαν στην Ζάκυνθο.
Αυτό το “όποιος έχει παραμικρό στοιχείο να το καταθέσει στον Εισαγγελέα” το ’λεγε για χρόνια ο Σημίτης και ήταν πολύ ωραίο!
Εμείς δύο απλές ερωτήσεις θα κάνουμε:
α) Λέτε ότι το ίδρυμα Χρυσ. Α΄ Δημητρίου συντηρείται αποκλειστικά από σας και για 16 χρόνια δώσατε 397.860 ευρώ ήτοι 24.866 ευρώ το χρόνο. Πόσα χρήματα παίρνετε από μισθούς το χρόνο, “άγιε” δέσποτα; Ασφαλώς πολύ λιγότερα. Από πού λοιπόν γίνονται οι φτωχικές αρχιερατικές ενδυμασίες, που δεν είναι λίγες, καθώς και τα ταξιδάκια και άλλα…; Και αν υπάρχουν τίποτε «φτωχικά σπιτάκια» στην Πάτμο – Ζάκυνθο πώς έγιναν;
β) Τα άλλα κληροδοτήματα, λέτε, έδωσαν για υποτροφίες το ποσόν των 1.946.515 ευρώ ήτοι 176.955,90 ευρώ το χρόνο. Τα χρήματα αυτά – που δεν είναι και λίγα – που πήγαιναν πριν το 2000, επί ημερών σας και του φίλου σας Παντελή Μπεζενίτη – καθαιρεθέντα δεσπότη;