Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ
ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Η διαπίστωση αυτή δεν είναι των πολύτεκνων αλλά του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου (ΣτΕ) της χώρας μας, το οποίο με πλήθος αποφάσεων δικαίωσε τους πολύτεκνους που προσέφυγαν σ’ αυτό για διάφορους λόγους, που η κοντόφθαλμη Δημόσια Διοίκηση, σε αντίθεση με το Σύνταγμα ταλαιπωρεί τους πολύτεκνους. Έχουμε πρόσφατο παράδειγμα της Υπουργού Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου η οποία παίρνει τον πολύτεκνο γονέα από τον Έβρο και τον στέλνει στην Κρήτη! Ειδική φροντίδα είναι αυτή (άρθρο 21 Συντάγματος) υπέρ της πολύτεκνης οικογένειας ή … τιμωρία-εκτόπιση;
Για το ότι τα δικαστήρια αποφαίνονται περί του δημοσίου συμφέροντος που υπηρετείται από την πολυτεκνία, ενδεικτικά αναφέρουμε τις αποφάσεις: ΣτΕ 881/1985, 2773/1991, 2781/1991, 4062-4070/1990, 1095/2001.
Με τις ανωτέρω αποφάσεις του το ΣτΕ αποφαίνεται: «… Συνεπώς η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί»!!!
Ακόμα, το Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αριθ. 105/78 απόφασή του και το ΣτΕ με τις 891/85, 906/86 αποφάσεις του αποφαίνονται: «… Εν όψει δε και της διατάξεως του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος δεν αποβλέπουν μόνο στην ικανοποίηση ατομικού συμφέροντος του υπαλλήλου, αλλά στην εξυπηρέτηση γενικότερου δημόσιου συμφέροντος και επομένως πρέπει να θεωρηθούν επικρατέστερες των γενικών έστω και μεταγενεστέρων διατάξεων.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) με την υπ’ αριθ. 18/97 γνωμοδότησή του αποφαίνεται: «… Η ούτω κτηθείσα ιδιότητα διατηρείται ισοβίως. Τούτο σημαίνει ότι ο πολύτεκνος εφεξής απολαμβάνει όλων των προνομίων και της ειδικής φροντίδας του Κράτους… η λήψη μέτρων κατά των πολυτέκνων, η θέση τους σε ήσσονα μοίρα δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».
Στο άρθρο 21 του Συντάγματος 1975/1986 που ορίζει: 1) «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους». 2) «Πολύτεκνες οικογένειες … έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος», στην αναμενόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να προστεθεί παράγραφος η οποία να ορίζει: «Υφιστάμενα μέτρα, υπέρ των πολυτέκνων δεν καταργούνται. Το Δημογραφικό Πρόβλημα είναι διαρκές και μόνο μέτρα υπέρ των γεννήσεων λαμβάνονται από την Πολιτεία».
Κανένα Έθνος δεν θέλει να σβήσει δημογραφικά. Εμείς γιατί να θέλουμε; Απλά πράγματα. Θα καταλάβουμε επί τέλους γιατί ορισμένοι, υψηλά ιστάμενοι, ενώ ψηφίζονται για το καλό του λαού ενεργού εναντίον του;

Χαράλ. Γρ. Κοντός
τ. καθ. Τ.Ε.Ι. – Οικονομολόγος
Δικηγόρος