Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011



Μητροπολίτου Λαρίσης έργα και ημέρες
Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη
Ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος συμμετείχε στο δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο που ασχολήθηκε με την υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Αττικής, του Παντελεήμονος Μπεζενίτη, και ετάχθη υπέρ της απαλλαγής του, παρ’ όλο ότι είχε ήδη καταδικασθεί από τα «κοσμικά» δικαστήρια σε πολυετή φυλάκιση για υπεξαίρεση. Με την ψήφο του ο σεβασμιότατος Ιγνάτιος αμφισβητούσε στην πράξη την αρμοδιότητα των «κοσμικών» δικαστηρίων για αδικήματα που διαπράττουν κληρικοί. Αν θυμάμαι καλά, αυτός και οι ομοϊδεάτες του Συνοδικού Δικαστηρίου διακήρυξαν δημοσίως την αρχή ότι οι κληρικοί δικάζονται από εκκλησιαστικά και σύμφωνα με τους «ιερούς κανόνες» και όχι σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας.
Αυτά όταν πρόκειται να υπερασπισθούν εαυτούς και αλλήλους. Οταν όμως πρόκειται να διεκδικήσουν «δικαιώματα» από τους πολίτες, τότε με σκληρότητα, συχνά με πανουργία και με μεθόδευση τους παραπέμπουν στα «κοσμικά» δικαστήρια, ακόμη και για ασήμαντη αιτία. Αυτό έκανε και ο σεβασμιότατος Ιγνάτιος και παρέπεμψε πολίτες της Λάρισας στα δικαστήρια, επειδή έχουν αντιρρήσεις με τη νομιμότητα της αρχιεροσύνης του αλλά και τα πεπραγμένα της, και την εκφράζουν ευθαρσώς και δημοσίως. Προηγουμένως, μάλιστα, ως... χριστιανική συναντίληψη προσέφερε... τη μεγαλοψυχία του με αντάλλαγμα επονείδιστη «δήλωση μετανοίας και υποταγής», ευτυχώς για την αξιοπρέπεια των πιστών δεν την έλαβε, ούτε μία.
Δεν θέλω να σας κουράσω με λεπτομέρειες. Επιβλήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις, σε βάρος 33 «αντιφρονούντων» προς τον μητροπολίτη χριστιανών, όχι ευκαταφρόνητες χρηματικές ποινές. Και ενώ η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια και δεν έχει τελεσιδικήσει, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης, υποθέτω από εκδικητικό μένος αλλά και περισσή φιλοχρηματία, προχωρά σε πράξεις εκτελέσεως κατά περιουσιών.
Το εκκλησιαστικό θέμα στη μητρόπολη Λαρίσης αλλά και σε άλλες μητροπόλεις είναι γνωστό και χρονολογείται από δεκαετίες. Ποιος είχε τότε δίκαιο και ποιος άδικο είναι υπόθεση άλλων να το ερευνήσουν. Το βέβαιο είναι ότι οι λύσεις που τότε δόθηκαν, δεν βρήκαν σύμφωνους τους πιστούς και προκλήθηκαν αντιδράσεις επίμονες και θορυβώδεις. Τι να κάνουμε, δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να δεχθούν άκριτα άνωθεν αποφάσεις και να υποταγούν σ’ αυτές. Οχι μόνο στα εκκλησιαστικά μας πράγματα, αλλά παντού. Και όταν μια απόφαση δεν γίνεται αποδεκτή, το πρόβλημα το έχει εκείνος που την πήρε και όχι εκείνος που αρνείται να την αποδεχθεί. Ούτε είναι στο πνεύμα της εποχής να καταφεύγουμε σε καταναγκασμούς, δικαστικούς, αστυνομικούς ή άλλους και σε «δηλώσεις μετανοίας και υποταγής».
Θέλω να πιστεύω ότι ο σώφρων και μετριοπαθής Αρχιεπίσκοπος, ο κ. Ιερώνυμος, δεν θέλει να βλέπει τους μητροπολίτες να αντιδικούν και να διαπληκτίζονται στις αίθουσες των δικαστηρίων με τους πιστούς. Και όταν μητροπολίτες αδιαφορούν για την εικόνα και το κύρος τους, ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να αδιαφορεί για το κύρος της Εκκλησίας.
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif
Hμερομηνία : 23-07-2009 






                                                                                                                                                                                         :  http://www.kathimerini.gr