Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΜΟΝΑΧΟΙ


           Τόσον οι ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ, όσον και εμείς έχουμε ξεχάσει κάτι πολύ σημαντικό, το ότι οι ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ είναι μοναχοί και ως τέτοιοι έχουν ορκιστεί: ακτημοσύνη, παρθενία και υπακοή. Έτσι:

   1.- Κάθε Επίσκοπος (και Αρχιεπίσκοπος ή Μητροπολίτης ή Πατριάρχης) είναι μοναχός, καθίσταται δε στη θέση αυτή, χωρίς να χάσει τη μοναχική του ιδιότητα, δεν παύει δε να είναι εγγεγραμμένος στο μοναχολόγιο της Μονής της μετανοίας του.
    2.- Ο Επίσκοπος ως μοναχός έχει σαν σκοπό και τέλος του μοναχικού επαγγέλματος την «σωφροσύνη, παρθενία και του σώματος χαλιναγωγία και υποπιασμό, τη στένωση και θλίψη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται στους Ι. Κανόνες της Εκκλησίας.
    3.- Αν ο Επίσκοπος, όπως και κάθε μοναχός, λόγω μεγάλης σωματικής πίεσης, χαλιναγωγίας, στένωσης και θλίψης δεν αντέχει και θα πρέπει να αναπαυθεί, τότε προστρέχει στη Μονή της μετανοίας του, όπου με προσευχή και νηστεία παρακαλεί τον Κύριο να του δώσει τη δύναμη που απαιτείται για να φέρει σε αίσιο πέρας το βαρύ και επίπονο έργο του. Δεν καταφεύγει σε πολυτελή θέρετρα, ούτε πηγαινοέρχεται σε κοσμικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις. Ας παραδειγματιστεί, από το βίο άλλων προ αυτού Επισκόπων, όπως ο Καισαρείας Βασίλειος, οΚωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος και Ι. Χρυσόστομος, Ο Αλεξανδρείας Αθανάσιος και τόσοι άλλοι.

ΙΚ