Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ;


 Του Αντώνη Μαγκλή,
Κοινωνικός Επιµορφωτής σε θέµατα Ναρκωτικών.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πιο επιτακτικό από το πρόβλημα της οικονομίας. Αντί η πολιτεία να προσφέρει στα παιδιά μας μέλλον τους προσφέρεται ο θάνατος. Με την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών που είχε εισάγει η κυβέρνηση Παπανδρέου στη Βουλή, προς διαβούλευση και ψήφιση αφιερώνουμε τα δημοσιεύματα που ακολουθούν, διότι είμαστε συνυπεύθυνοι - αν ψηφιστεί - γι’ αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει...

Είτε το παιδί σας επιλέξει να χρησιµοποιήσει ναρκωτικά είτε όχι, θα µπορούσε να έχει επίγνωση του θέµατος των ναρκωτικών µέσω των µέσων ενηµέρωσης ή των φίλων του. Μπορείτε να συµπαρασταθείτε στο παιδί σας µιλώντας µαζί του για τα ναρκωτικά και µαθαίνοντας πως τα βγάζει πέρα µε τις πιέσεις της ζωής. Ας αρχίσουµε από το τι είναι ένα ναρκωτικό. Ναρκωτικό είναι οποιαδήποτε ουσία, εκτός από τροφή και νερό, που, όταν λαµβάνεται µέσα στο σώµα, αλλάζει τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί το µυαλό και/ή το σώµα.

Εποµένως, τα φάρµακα, µε συνταγή γιατρού ή άνευ, η καφείνη, ο καπνός, οι εισπνευτικές ουσίες (αεροζόλ, σπρέι, µπογιές, κόλλες κτλ.) το αλκοόλ, η κάνναβη, η ηρωίνη και τα στεροιδή είναι όλα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά συχνά τοποθετούνται σε οµάδες σύµφωνα µε τις ενέργειες τους στο κεντρικό νευρικό σύστηµα. Υπάρχουν τρεις κύριες οµάδες ναρκωτικών, τα καταθλιπτικά, τα διεγερτικά και τα παραισθησιογόνα.
Όταν κάποιος παίρνει καταθλιπτικά ναρκωτικά δε σηµαίνει ότι νιώθει κατάθλιψη ή λύπη. Τα καταθλιπτικά ναρκωτικά επιβραδύνουν το κεντρικό σύστηµα και τα µηνύµατα που στέλλονται στον εγκέφαλο. Ο ρυθµός της καρδιάς και η αναπνοή επιβραδύνονται. Τα καταθλιπτικά ναρκωτικά µπορεί να είναι νόµιµα όπως το αλκοόλ, τα ελαφρά ηρεµιστικά, τα εισπνευτικά σπρέι, η κωδείνη όπως το PANADOL ή το PANADEINE, PANADEINE FORTE και άλλα, τα οπιούχα όπως η µεθαδόνη ή παράνοµα όπως η κάνναβη (µαριχουάνα, χασίσι, λάδι χασίς), οπιούχα όπως η ηρωίνη.
Η νόµιµη κατάσταση των ναρκωτικών εξαρτάται από ορισµένους παράγοντες.
Για παράδειγµα, το αλκοόλ είναι ένα νόµιµο ναρκωτικό, αλλά δεν είναι νόµιµο, υπό τις περισσότερες περιπτώσεις, για να αγοράζεται από άτοµα κάτω των 18 ετών.
Οι ελαφρές παρενέργειες των ναρκωτικών µπορεί να είναι αίσθηση χαλάρωσης, αίσθηση ηρεµίας και ευεξίας, αίσθηση ευφορίας και αίσθηση περισσότερου θάρρους. Παρενέργειες οι οποίες µπορεί να κοστίσουν τη ζωή του χρήστη ή και άλλων ιδίως όταν το άτοµο που βρίσκεται υπό την επιρροή των καταθλιπτικών ναρκωτικών οδηγάει κάποιο όχηµα ή χρησιµοποιεί µηχανήµατα ή αν έχει πάρει τα καταθλιπτικά σε συνδυασµό µε άλλα ναρκωτικά ή µε ποτό.
Οι ισχυρότερες παρενέργειες των καταθλιπτικών ναρκωτικών µπορεί να είναι απώλεια των αισθήσεων µε επιβράδυνση της αναπνοής και του ρυθµού της καρδιάς, κακή άρθρωση οµιλίας, ασυντόνιστες κινήσεις, εµετοί και ναυτία και σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατος.
Τα καταθλιπτικά επηρεάζουν τη συγκέντρωση και το συντονισµό και επιβραδύνουν την ικανότητα ανταπόκρισης του ατόµου σε αναπάντεχες καταστάσεις – αυτές οι επιδράσεις κάνουν την οδήγηση επικίνδυνη και τα άτοµα που συλλαµβάνονται από την αστυνοµία να οδηγούν κάτω από αυτές τις συνθήκες µπορεί να χάσουν το δίπλωµά τους και να φυλακιστούν ακόµη ιδίως αν ο χρήστης έχει πιει αλκοόλ. Όταν ένα καταθλιπτικό ναρκωτικό λαµβάνεται µαζί µε ένα άλλο καταθλιπτικό, για παράδειγµα αλκοόλ και κάνναβη, οι επιδράσεις αυξάνονται και υπάρχει µεγαλύτερος κίνδυνος υπερβολικής δόσης και ατυχηµάτων.
Η κάνναβη έχει υψηλότερη περιεκτικότητα πίσσας παρά ο καπνός. Το κάπνισµα κάνναβης µπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, καρκίνο του στόµατος, του λαιµού και των πνευµόνων και άλλες ασθένειες σχετιζόµενες µε το κάπνισµα όπως εµφύσηµα, καρδιακές προσβολές, ανεύρισµα, εγκεφαλική συµφόριση κ.α. Η κάνναβηµπορεί να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσµη µνήµη και το λογικό συλλογισµό ενός ατόµου. Πολλές ψυχιατρικές παθήσεις χειροτερεύουν όταν γίνεται µακροπορόθεσµη χρήση κάνναβης. Αν το άτοµο έχει κάποια προδιάθεση, ορισµένες παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια µπορεί να εµφανιστούν ως αποτέλεσµα της µακροπρόθεσµης χρήσης κάνναβης.
Η ηρωίνη που πωλείται στους δρόµους συχνά είναι νοθευµένη. Οι επιπλοκές και σοβαρές παρενέργειες εξαρτώνται από την αγνότητα της ηρωίνης – µακροπρόθεσµα, αυτές µπορεί να περιλαµβάνουν δυσκοιλιότητα, ακανόνιστο έµµηνο κύκλο, σύµπτωση φλεβών και απώλεια σεξουαλικής ορµής. Η χρήση της ίδιας σύριγγας µεταξύ των ατόµων που παίρνουν ηρωίνη αυξάνει τον κίνδυνο µόλυνσης και µετάδοσης του ιού ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (HIV) και κατά συνέπεια του θανατηφόρου συνδρόµου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS), ηπατίτιδας Γ&Β και άλλων αθεράπευτων και θανατηφόρων λοιµόξεων που µεταδίδονται από κοινές βελόνες, σύριγγες και όργανα ένεσης.
Τα διεγερτικά επιταχύνουν το κεντρικό νευρικό σύστηµα και τα µυνήµατα που πηγαίνουν από και προς τον εγκέφαλο. Τα διεγερτικά αυξάνουν το ρυθµό της καρδιάς, τη θερµοκρασία του σώµατος και την πίεση του αίµατος. Τα διεγερτικά περιλαµβάνουν τα νόµιµα, όπως η νικοτίνη (τσιγάρα), η καφείνη (καφές, κόκα κόλα, πέπσι κόλα και όλα τα ποτά του είδους κόλα, σοκολάτα, κακάο, χάπια αδυνατίσµατος), και εφεδρίνη (που βρίσκεται σε µερικά φάρµακα για το βήχα) και τα παράνοµα όπως η κοκαίνη, οι αµφεταµίνες ή SPEED, το αµυλονιτρικό άλας, το LSD και η έκσταση. Οι ελαφρές παρενέργειες των διεγερτικών µπορεί να είναι τάση για δίψα, απώλεια όρεξης, ανικανότητα για ύπνο, διεσταλµένες κόρες των µατιών, οµιλητικότητα και νευρικότητα. Οι ισχυρότερες παρενέργειες µπορεί να είναι αίσθηση αγωνίας, πανικός, παροξυσµοί, πονοκέφαλοι και στοµαχικές κράµπες, επιθετικότητα, παράνοια, ψυχική σύγχυση και απώλεια αισθήσεων. Οι χρήστες διεγερτικών µπορούν να εξαντληθούν σωµατικά λόγω έλλειψης ύπνου και τροφής.
Τα παραισθησιογόνα επηρεάζουν την αντίληψη. Τα άτοµα που τα έχουν πάρει µπορεί να βλέπουν πράγµατα µε ένα παραµορφωµένο τρόπο. Οι αισθήσεις συγχέονται ιδιαίτερα η αίσθηση του χρόνου, των ήχων και των χρωµάτων. Οι επιδράσεις των παραισθησιογόνων ποικίλλουν σε µεγάλο βαθµό και δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.
Τα παραισθησιογόνα περιλαµβάνουν τα παράνοµα LSD, τα µαγικά µανιτάρια (ένα είδους δηλητηριωδών µανιταριών), τη µεσκαλίνη, την έκσταση και την µαριχουάνα αν κάποιος κάνει χρήση σε ισχυρές δόσεις. Μερικές παρενέργειες των παραισθησιογόνων µπορεί να είναι η σύγκρυα και εξάψεις, η διαστολή των κόρων των µατιών, η απώλεια όρεξης, οι στοµαχικές κράµπες ή ναυτία, η αυξηµένη δραστηριότητα, οµιλία και γέλιο, πανικός και αίσθηση καταδίωξης (παράνοια) και οι µακροπρόθεσµες αναδροµές στο παρελθόν.