Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ



“Μη αγνόει σεαυτόν”
(Σωκράτης)

“Χριστιανοί στη σκέψη και το σχήμα,
ιδανιστές στην πίστη του υψηλού
λυτρώστε τη ζωή μας απ’ το κρίμα
κι αύριο θάστε απ’ τη γη γι’ αλλού”.
(Ρώμος Φιλύρας)

Το έτος 2011 έδυσε, τέθηκε στα αρχεία της αιωνιότητας του χρόνου και παρεχώρησε τη θέση του στο νέο έτος 2012. Στο απερχόμενο έτος επιτεύχθηκαν σκοποί αγαθοί, εκπληρώθηκαν πόθοι συγγενείς, σημειώθηκαν επιτεύγματα προόδου. Παρατηρήθηκαν όμως παράλληλα αποτυχίες και παραλείψεις, σφάλματα μικρά ή μεγάλα και ολιγωρίες αδικαιολόγητες. Τα προκύπτοντα συμπεράσματα από τα προαναφερόμενα επισυμβάντα πρέπει να αποτελέσουν το υπόβαθρο, το γνώμονα, τον παλμό και την πνοή στις επιδιώξεις του νέου έτους.

Η ανατολή του νέου έτους δημιουργεί την υποχρέωση της αυτοκροτικής και του αυτοελέγχου, της συναίσθησης των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας ως ατόμων, ηγετών, μελών συλλόγων, οργανώσεων, κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών τάξεων στη βάση των παραδεδειγμένων θρησκευτικών, εθνικών και ηθικών αξιών και του ανθρώπινου γενικότερα προορισμού μας. Η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής θα προφυλάξει από παραπέρα λάθη ή παρεκτροπές και θα οδηγήσει στην επανόρθωση σφαλμάτων και αποκατάσταση αδικιών. Η χάραξη και η εφαρμοστή στη συνέχεια σχεδίων εθνικής, χριστιανικής και κοινωνικής δράσης θα προσθέσουν πνευματική και ηθική πρόοδο στην υπάρχουσα τεχνική.
Η σημερινή εποχή χρειάζεται ανθρώπους με ακέραιο χαρακτήρα, ηθική ζωή, πολυσχιδή κοινωνική δραστηριότητα, θέληση για συνεργασία και σύνθεση, συνέπεια λόγων και έργων, ιδεαλισμό αλλά και ρεαλισμό συγχρόνως και κυρίως με αφοσίωση στην παράδοση και τα ακατάλυτα ιδανικά του έθνους. Κατά τον Θουκυδίδη “Τα έθνη πρέπει να θυμούνται και να διδάσκονται”. Κατά τον Μ. Καραγάτση: “Είναι πολύ επικίνδυνο να γκρεμίζονται οι θρύλοι των εθνών”. Και κατά τον Αλ. Παπαναστασίου: “Κανενός προσώπου το συμφέρον δεν μπορεί να τεθεί υπεράνω του εθνικού συμφέροντος”.
Η σημερινή εποχή χρειάζεται αναβίωση των χριστιανικών και ηθικών αξιών, γιατί όταν λείπουν η κοινωνία αναταράσσεται, η πρόοδος αποτελματούται και τα τεχνοκρατικά επιτεύγματα καταρρέουν. 
«Άτομα και έθνη δεν δύνανται να ζήσουν άνευ ιδεών. Αι ιδέαι είναι η τροφή του πνεύματος, ο επιούσιος άρτος της ψυχής. Αλλ’ εξόλλων των ιδεών αρίστη είναι η ιδέα της ορθοδοξίας, η οποία διατήρησε τον γνησιότερο τύπο του Χριστιανισμού» διακηρύσσει ο εορταζόμενος την πρώτη ημέρα του έτους Μέγας Ιεράρχης Άγιος Βασίλειος.
Με την ανατολή του νέου έτους 2012 η κλυδωνιζόμενη ανθρωπότητα πιστεύει, αισιοδοξεί και ελπίζει ότι το θεϊκό μήνυμα της Βηθλεέμ “Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία” θα καταστεί πραγματικότητα.
Άτομα, ομάδες και έθνη, ας εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση αυτή και ας φροντίσουν, για το δικό τους συμφέρον και ολόκληρης της ανθρωπότητας, να καταγραφούν στα φύλλα του ημερολογίου του νέου έτους έργα Ειρήνης, Αγάπης, Αρετής, Δικαιοσύνης.
Α.Κ.