Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου


 Εφημερίδα Αγωνιζομένων Χριστιανών Λαρίσης α.φ.178
“Τρέμει με μιας η φυλακή και διάπλατη η θυρίδα
φέγγει κι αφήνει και περνά έν’  άστρο, μιαν αχτίδα.
Ο άγγελος εστάθηκε, διπλώνει τα φτερά του…
- Ξύπνα, ταράξου, μη φοβού, χαίρε, Παρθένε, χαίρε!
Ο Κύριός μου είναι με σε. Ελλάς, ανάστα, χαίρε”
(Αρ. Βαλαωρίτης)
“Ήρθε η ημέρα, φωνάζουν τα χείλη
που κλεισμένα τα είχε η σκλαβιά
και με μιας επετάχθηκαν χίλιοι
κι άλλοι πετιώνται με μια”
(Διον. Σολωμός)
Διπλή γιορτή εορτάζει την 25η Μαρτίου το ελληνικό χριστιανικό έθνος, γιορτή θρησκευτική και εθνική. Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την εθνική μας παλιγγενεσία.

Την ημέρα αυτή, εδώ και 2012 χρόνια, ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην παρθένο Μαρία και ευαγγελίζεται τη λύτρωση του ανθρωπίνου γένους με την έλευση του Σωτήρα Χριστού. Την ίδια ημέρα, εδώ και 191 χρόνια, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας υψώνει το λάβαρο της εθνεγερσίας και ευαγγελίζεται την ανάσταση του δουλωμένου Γένους από την τουρκική τυραννία.
Ένας Θεός κατεβαίνει στη γη για να γίνει άνθρωπος. Ένας λαός ανεβαίνει στους ουρανούς με την καθολική του θυσία στο βωμό της Ελευθερίας και εισέρχεται στον κόσμο της αθανασίας.
Χριστιανισμός και ελληνισμός εναγκαλίζονται την 25η Μαρτίου του 1821 σ’ ένα αδελφικό συναπάντημα. “Για του Χριστού την πίστη την αγία / και της πατρίδος την Ελευθερία / Γι’ αυτά τα δύο θα πολεμήσω / κι αν δεν τ’ αποκτήσω / δεν μ’ ωφελεί να ζήσω” είναι τα κίνητρα της εξέγερσης του ξεσηκωμένου λαού μας. “Ελευθερία ή θάνατος” είναι ο όρκος του, πανεθνική η εξέγερσή του, πανελλήνιος ο απελευθερωτικός του αγώνας. Μετέχουν όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα φύλου, ηλικίας, επαγγέλματος, μόρφωσης και κοινωνικής θέσης. Προσφέρουν τα πάντα σ’ αυτόν τον άνισο υπέρ πάντων αγώνα, που διαρκεί εννιά ολόκληρα χρόνια, γεμάτα με δάκρυα και αίμα, θυσίες και καταστροφές, ολοκαυτώματα και ηρωισμούς, νίκες και δόξες, συμφορές και χαλασμούς, θριάμβους και τρόπαια.
Οι λαοί της Ευρώπης στέκονται με συμπάθεια και θαυμασμό μπροστά στα ηρωικά κατορθώματα της γενιάς του 1821, αναγνωρίζουν το δίκαιο και το ευγενές του αγώνα και συνδράμουν ποικιλότροπα. Αρκετοί φιλέλληνες μάχονται στο πλευρό των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων κατακτητών και θυσιάζονται για την απελευθέρωσή τους.
Η μεγάλη εκείνη γενιά των ηρώων και των ημιθέων του ’21, μετά από σκληρούς αγώνες και απροσμέτρητες θυσίες εννιά χρόνων, κερδίζει την ελευθερία και δημιουργεί ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
Το πνεύμα, οι θυσίες και οι φλόγες της 25ης Μαρτίου 1821 οδηγούν μετέπειτα το έθνος στους νικηφόρους πολέμους του 1912-1913, στην εποποιία του 1940-1941 και καθιερώνουν την Ελλάδα προπύργιο της πανανθρώπινης ελευθερίας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.
Εορτάζοντες φέτος την 191η επέτειο της επανάστασης του 1821, η οποία αποτελεί απαρχή νέας βάσης του εθνικού μας βίου, ας στρέψουμε ευγνώμονα το νου και την ψυχή μας στις ηρωικές μορφές του μεγάλου εκείνου απελευθερωτικού αγώνα. Θα είναι για μας τούτο, όχι μόνο ευλαβικό επιμνημόσυνο προσκύνημα αλλά συγχρόνως και υπόμνηση παρακαταθήκης υψηλών διδαγμάτων, ανάτασης και αποφασιστικότητας υπεράσπισης απαράγραπτων εθνικών δικαίων.
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων εκείνων των ένδοξων και αθάνατων ηρώων και ηρωίδων του ιερού αγώνα της εθνικής μας παλιγγενεσίας.
Και ας προσευχηθούμε στον Πανάγαθο Θεό για τις ψυχές τους με τους στίχους του ποιητή:
“ψυχές, που ονειρευτήκανε μεγάλη την Πατρίδα
κι εθέριεψαν κι ανάστησαν του Έθνους την ελπίδα,
ψυχές, που εποτίσανε με αίμα τα χορτάρια
και γίνηκαν αμέτρητα κλωνιά μαργαριτάρια,
Δέξου να πλέξουν, Άναρχε, αμάραντο στεφάνι,
νάναι μπροστά στο θρόνο Σου ακοίμητο λιβάνι.
Δέξου, ω Πανάγαθε Θεέ, στων ουρανών τα πλάτια
κι ανάπαυσε μες στης Εδέμ τα μαγικά παλάτια”.
(Α.Κ.)