Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Δύο Μητροπολίτες με καταθέσεις-σοκ που πυροδοτούν υποψίες

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ – σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία» - βρήκαν 5.000.000 ευρώ σε ιεράρχες (της Αττικής) που δεν δικαιολογούνται και αναμένεται να τους καλέσουν για εξηγήσεις. Στο στόχαστρο έχουν μπει και οι στενοί συγγενείς τους

 

















Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία», με τίτλο «Και δύο Μητροπολίτες με καταθέσεις-σοκ που πυροδοτούν υποψίες», που υπογράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Αγγελόπουλος, έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς – σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας – «δύο Μητροπολίτες του λεκανοπεδίου Αττικής βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από τις μητροπόλεις τους».



Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ήδη «κλιμάκιο του Σώματος πραγματοποιεί εξονυχιστικό έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, καθώς από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχουν καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ, οι οποίες ως τώρα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν». 


Σημειώνεται μάλιστα πως «προτού η υπόθεη πάρει το δρόμο του εισαγγελέα, οι δύο Μητροπολίτες αναμένεται να κληθούν τις ερχόμενες ημέρες για να δώσουν εξηγήσεις. 


Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται στην επιφάνεια σε συνέχεια πρόσφατου εντοπισμού ενός ιερέα, ο οποίος βρέθηκε να έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσό κοντά στα 3.000.000 ευρώ από καταθέσεις της τελευταίας τριετίας».


Ο Ιερέας, οι Μητροπολίτες και οι καταθέσεις


 Σε ό,τι αφορά την εν λόγω υπόθεση, στο άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία», αναφέρεται πως προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση στις αρμόδιες Αρχές η άμεση καταβολή από τον Ιερέα του προστίμου που του είχε επιβληθεί και το οποίο έφτανε το 1.100.000 ευρώ.



«Το γεγονός ότι βρέθηκε πολίτης, και μάλιστα ιερέας, με τόσο μεγάλη οικονομική επιφάνεια προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες υποψίες», σημειώνει στο ρεπορτάζ της η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και συνεχίζει: 


«Η συγκεκριμένη κίνηση, σε συνδυασμό με καταγγελίες που είχε στη διάθεσή του το ΣΔΟΕ, οδήγησε τους ελεγκτές να αναζητήσουν το κατά πόσο ο εν λόγω ιερέας λειτουργούσε με στόχο να καλύψει τα ίχνη για να μη βγουν στην επιφάνεια τα μεγάλα «ψάρια». 


Αν δηλαδή ήταν ο αποδέκτης ενός τεράστιου χρηματικού ποσού, που όμως ανήκε σε κάποιον άλλο. Ένα επιπλέον στοιχείο που αξιολογήθηκε ανάλογα είναι ότι η ενορία του ιερέα των 3.000.000 ευρώ βρίσκεται στη Μητρόπολη ενός εκ των δύο μητροπολιτών που ελέγχονται και για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες για “περίεργη” οικονομική διαχείριση. 


Έτσι, οι αρμόδιες Αρχές είχαν πλέον κάθε λόγο να ζητήσουν στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο μητροπολιτών, αλλά και συγγενικών τους προσώπων, μια και φαινόταν ότι είχε στηθεί ολόκληρο κύκλωμα μετακίνησης κεφαλαίων από τη μια τσέπη στην άλλη».



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι δύο Μητροπόλεις διαθέτουν μεγάλη περιουσία η οποία περιλαμβάνει ακίνητα στην Αττική και χιλιάδες στρέμματα γης σε διάφορες περιοχές της χώρας, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.


Πήραν "φωτιά" τα τηλέφωνα των Μητροπολιτών


Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία» έχει αναστατώσει πολλούς Αρχιερείς. Από τις πρώτες ώρες που κυκλοφόρησε η εφημερίδα τα τηλέφωνα των μητροπολιτών έχουν πάρει φωτιά. Κάποιοι εμφανίζονται ανήσυχοι για την έκταση που θα λάβει η έρευνα του ΣΔΟΕ και ταυτόχρονα προβληματισμένοι για την χρονική συγκυρία των διαδοχικών διαρροών πληροφοριών που σχετίζονται με εκκλησιαστικά πρόσωπα.


 Άλλοι πάλι δείχνουν να απορούν για το πώς κάποιοι αδελφοί τους Αρχιερείς κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τέτοια σημαντικά χρηματικά ποσά. Πάντως πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η Ιεραρχία οφείλει να περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας για να διαπιστωθεί εάν οι πληροφορίες  των αρμοδίων Αρχών – έτσι όπως περιγράφονται στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ – έχουν βάση. 



Ταυτόχρονα τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών επανέφεραν και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ μητροπολιτών τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τους τελευταίους μήνες στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου και έκαναν λόγο για την ύπαρξη  εγγράφου με ονόματα περισσοτέρων των δέκα Αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας οι οποίοι φέρονται να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με μεγάλες καταθέσεις σε ευρώ και άλλα νομίσματα.