Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ένας «άγιος» στην εποχή μας αρχ/της π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ : ΑΓΩΝΑΣ Α.Φ.185 http://www.agonas.org
Με αφορμή την εκδήλωση του Συλλόγου «Η Οσία Ξένη», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Α.Π.Θ. (Αριστ. Παν/μιο Θεσ/νίκης) την 7/10/12 με τη συμπλήρωση 35 χρόνων προσφοράς από την ίδρυσή του – την οποία παρακολουθήσαμε και ευχαριστούμε για την πρόσκληση – μας δόθηκε η ευκαιρία να βιώσουμε το όλο θέμα και ν’ αυξήσουμε τις γνώσεις μας όσον αφορά το πολύμοχθο αλλά και θεάρεστο έργο της διακονίας αποφυλάκισης άπορων κρατουμένων απ’ όλο τον κόσμο προεξάρχοντος του λευκασμένου, πλην ακάματου και ένθερμου αρχ/τη π. Γερβάσιου Ραπτόπουλου.
«Πολλοί οι κλητοί, ολίγοι δε οι εκλεκτοί». Πολλοί – κυρίως ρασοφόροι – ναρκισσευόμενοι ηδονίζονται να αυτοαποκαλούνται «άγιοι», παρασάγγας όμως απέχοντες της πραγματικότητας. Φροντίζουν μάλιστα, και την ελάχιστη διακονία εκ του μητροπολιτικού θησαυροφυλακίου, να διατυμπανίζουν μέσω των πολυτελών έγχρωμων περιοδικών τους εκζητώντας τον ανθρώπινο έπαινο και όχι τον του Θεού.
Αντίθετα, αθόρυβοι εργάτες του Ευαγγελίου, αναλώνουν εαυτούς, διακονώντας τη σωτηρία των ανθρώπων (ενδεών, πασχόντων, εν φυλακή ευρισκομένων…) όπως το ζήτησε ο Χριστός. Αυτοί δεν προειδοποιούν τηλεοπτικά κανάλια, δημοσιογράφους κ.ά. να αποθανατίσουν το γεγονός μιας επίσκεψης γηροκομείου, ορφανοτροφείου… ώστε να το προβάλουν.
Ένας από τους λίγους, που θεωρεί τη συμπαράσταση στον πλησίον καθήκον – εκπλήρωση εντολής και όχι τρόπο προβολής, είναι και ο π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος συνεργαζόμενος με την διακονία αποφυλάκισης απόρων κρατουμένων αδιακρίτως εθνότητας και θρησκεύματος «Η Οσία Ξένη».
Παράλληλα προς τα χρήματα εξαγοράς της ποινής κρατουμένων για μικρά αδικήματα, που προσφέρθηκαν από χιλιάδες φιλάνθρωπους Έλληνες και ομογενείς, η βοήθεια επεκτείνεται και σε είδη ένδυσης, υπόδησης, καθαριότητας, σε οικονομική συνδρομή για βασικές ανάγκες, σε οδοντιατρική και ορθοπεδική περίθαλψη, συνδρομή οικογενειών απόρων κρατουμένων, σε μηνιαίο φοιτητικό επίδομα παιδιών κρατούμενων γονέων στο εξωτερικό, συμβολή στο συσσίτιο και στη θέρμανση των φυλακών της πατρίδας μας.

Τα τελευταία 35 χρόνια συνέβαλε στην αποφυλάκιση 15.200 απόρων φυλακισμένων προερχόμενων από 90 χώρες του κόσμου καταβάλλοντας τεράστια ποσά.
Δικαιολογημένα, άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών καθώς και πολλοί επιστήμονες όλων των ηπείρων, πρότειναν τον αρχ/τη π. Γερβάσιο Ραπτόπουλο - «άγιο των φυλακισμένων» - ως υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από τη Νορβηγική Ακαδημία.
Δεν είδαμε όμως κανένα «άγιο» μητροπολίτη να τοy έχουν κάνει παρόμοια πρόταση! Γιατί;
Έχοντας αυτά υπόψη, δεν μένει παρά να ευχηθούμε, στους μεν πολλαπλασιασμό του έργου τους προς δόξαν Θεού, στους δε συντριβή και μετάνοια ώστε το αξίωμά τους να συμβάλει στη σωτηρία του ποιμνίου και όχι στον σκανδαλισμό.