Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΩΝΑΣ Α.Φ.187 http://www.agonas.org
Σε μια εποχή που ο κόσμος πεινάει, είναι άνεργος, αυτοκτονεί και οι ναοί δεν έχουν χρήματα για θέρμανση και φωτισμό, ο Αρχιεπίσκοπος στις 5 Οκτωβρίου 2012 δήλωνε στα Μέσα Ενημέρωσης ότι, τα χρηματικά αποθέματα φθάνουν μόνο για δύο μήνες και αν δεν βρεθούν χρήματα θα αναγκαστεί σύντομα η Εκκλησία να σταματήσει τις πληρωμές του προσωπικού της και να προχωρήσει σε απολύσεις 300 υπάλληλων που εργάζονται στην Εκκλησία της Ελλάδας.
Την επομένη ανακοινώνεται διαγωνισμός για την προμήθεια δεκάδων πολυτελών δώρων που προορίζονταν για δώρα του Αρχιεπισκόπου προς τους υψηλούς επισκέπτες του. Οι λεπτομέρειες που προβλέπονταν στον διαγωνισμό είναι απίστευτες. Στην προκήρυξη που δημοσίευσε το πρακτορείο ΡΝΝ καταγράφονται με φοβερή λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι 24 κατηγορίες δώρων – εγκόλπια, σταυροί, αρχιερατικές ράβδοι, δίσκοι, εικόνες και άλλα αναμνηστικά – φτιαγμένα από καθαρό ασήμι, επιχρυσωμένα, επιπλατυνωμένα και πλουτισμένα με πολύτιμες πέτρες…
Οι περιγραφές που ακολουθούν είναι από το ακριβές κείμενο της προκήρυξης.
01. Τα εγκόλπια και οι σταυροί να είναι ασημένια 925ο, επίχρυσα ή επιπλατυνωμένα.
02. Οι λίθοι που θα επικολληθούν να είναι «ζιργκόν», ευρωπαϊκής κοπής (brilliant cut), χρώματος λευκού, κεχριμπαρί, σμαραγδί, ροδί και άκουα μαρίνα.
03. Τα σμάλτα των εγκολπίων να είναι αρίστης ποιότητας.
04. Όπισθεν των σμάλτων να τοποθετηθεί πλαξ, επί της οποίας θα χαράσσεται η υπογραφή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Η υπογραφή αυτή θα χαράσσεται και εφ’ όλων των λοιπών αντικειμένων.

05. Τα εγκόλπια θα συνοδεύονται με αργυράν αλυσίδα, επίχρυσον ή επιπλατυνωμένην, βάρους τουλάχιστον 50 gr. Εις την δωθησομένην τιμήν θα περιλαμβάνεται και η της αλυσίδος.
06. Τα εγκόλπια και οι σταυροί (το στέμμα και το δάκρυ) να έχουν εις ολόκληρον την οπισθίαν πλευράν δευτέραν πλάτην (πικό), κατά τρόπον όμως ώστε να φαίνονται οι λίθοι και το σμάλτον.
07. Τα εγκόλπια να είναι τοποθετημένα εντός βελούδινης κασετίνας, χρώματος αντιστοίχου προς τους εγχρώμους λίθους τούτων.
Η λίστα όμως δεν σταματά εδώ. Εκτός των παραπάνω, η “Εκκλησία” θα προμηθευτεί και άλλα ιερατικά σύμβολα:
Ασημένιες (σ.σ. όλα 925ο), επάργυρες και επίχρυσες αρχιερατικές ράβδους, ασημένιους σταυρούς ευλογίας, εικόνες με επάργυρο διάκοσμο, ασημένιους δίσκους διαμέτρου 27 και 22 εκατοστών, ασημένια δισκοπότηρα, ασημένια καντήλια και αναμνηστικές πλακέτες που επίσης θα είναι επάργυρες ή επίχρυσες.
Στην ανακοίνωση περί του διαγωνισμού καλούσαν κάθε ενδιαφερόμενον να συμμετάσχει στο διαγωνισμό που θα γινόταν στη μονή Πετράκη στις 12/11/2012.
Δεν θα σχολιάσουμε εμείς το γεγονός, γιατί, η ύπαρξη αυτή του διαγωνισμού για αγορά πολυτελών δώρων σε μια εποχή οικονομικής εξαθλίωσης, δείχνει ότι, ο Αρχιεπίσκοπος έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία και τα συμβαίνοντα σήμερα.