Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Το ιερό σκάνδαλο του Μητροπολίτη Ναυπάκτου


Όλη η αλήθεια για την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως και το σκάνδαλο του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου Βλαχου.















Η Ι. Μονή απαντά, στα όσα αναληθή, ψευδή και απαράδεκτα ισχυρίζεται ο Σεβ. Μητροπολίτης, Ναυπάκτου, κ.Ιερόθεος, σε διάφορα δημοσιεύματα και μέ την απάντησή της αποκαλύπτει με γεγονότα, την αλήθεια, την διαφάνεια της οικονομικής διαχειρίσεώς της, αλλά και το σκάνδαλο της διαρκούς  δίωξης του Μητροπολίτη, σε βάρος της Μονής. Ο Μητροπολίτης κατηγορεί την Μονή, για ζητήματα, που έχουν αποφανθεί επίσημα τα δικαστήρια της Χώρας, στα οποία προσέφυγε ο ίδιος.


Ποιο είναι τελικά το σκάνδαλο;


Το σκάνδαλο είναι οι παράνομες απαιτήσεις στα οικονομικά, του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ.Ιεροθέου, από το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως Σωτήρος.


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΥΠΕΘΟ) ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ



Ο Σεβ. κ. Ιερόθεος απαίτησε εγγράφως, να καταχωρηθούν, ως τακτικά έσοδα της Μονής, τα Κρατικά κονδύλια, στα βιβλία που εκείνος ελέγχει και απαιτούσε να πληρώσει η Μονή ποσοστά
Κατήγγειλε στην ΔΙΣ (649/19-10-1999): «Δεδομένου ότι από την εκτέλεση των έργων στην Ι.Μονή, καταβάλλεται το ΦΠΑ και ποσό 1%, 3%, 2% κλπ διαπιστούται η παράβασις».  



Και στο ΣτΕ (439/25-7-2003) κατήγγειλε: «η Ι.Μονή έχει λάβει υψηλές Κρατικές Επιχορηγήσεις, οφείλει να αποδώσει πολλά ποσοστά σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς».
Αλλά αυτά δεν ήταν αλήθεια.
Διότι το Υπουργείο απαιτούσε χωριστά βιβλία. Και απαγόρευε ποσοστά υπέρ τρίτων και ΦΠΑ.


Η Μονή εκτέλεσε τον Νόμο, και όχι τις διαταγές του Μητροπολίτη. Διότι αν τις εκτελούσε, θα κινδύνευαν να φυλακισθούν οι Πατέρες, για κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος.
Εξ άλλου, η Μονή δεν είχε χρήματα, όπως ήδη ομολογεί ο Μητροπολίτης στο δημοσίευμα, για να καταβάλλει τα τεράστια ποσοστά.


Έκτοτε, ο Μητροπολίτης έσυρε την Μονή στα Δικαστήρια. Και είπε στο Ηγουμενοσυμβούλιο «τα λεφτά πού δεν δώσατε σε μένα να τα πληρώσετε τώρα στα δικαστήρια και στους δικηγόρους». Όπως και έγινε. Οδήγησε την Μονή σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης, Πρωτοδικεία, Εφετεία, Άρειο Πάγο και ΣτΕ.


Και ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί εκατόν πενήντα (150)!!!... Αποφάσεις Δικαστηρίων, εκείνος, δυστυχώς, επανέρχεται με νέες καταγγελίες, για τα ίδια, ελπίζοντας ίσως, ότι η Ι.Μονή θα χρεωθεί και θα πληρώσει τα παράνομα ποσά πού απαιτεί.


Εκτός αυτών, τώρα, με συνεργάτη του, σύρει τους Πατέρες στο Εφετείο, απαιτώντας άλλα 1.500.000 Ευρώ (μαζί με τους τόκους),αν και έχασε στο Πρωτοδικείο…



Κατήγγειλε την Μονή σε Υπηρεσίες, Υπουργεία, Πρωθυπουργούς, ελπίζοντας ότι ή θα αναγκάσουν τούς Πατέρες να πληρώσουν τά χρήματα ή θα τους καταδίκαζαν ως καταχραστές. Έτσι, έγιναν50 οικονομικοί έλεγχοι από Δημόσιες Υπηρεσίες, ΣΔΟΕ, ελεγκτές του Δημοσίου κλπ.


Αντιφατικές και αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του Μητροπολίτη (βλ. εφ. ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 8-12-12), όπου "παγιδεύεται" από τα ίδια του τα λόγια, λέγοντας: «έχω κάνει επισήμως καταγγελίες στο ΣΔΟΕ για υποθέσεις ατασθαλιών, αλλά δυστυχώς δεν έχω λάβει ακόμα απαντήσεις». Στην συνέχεια, αυτοδιαψεύδεται λέγοντας στον δημοσιογράφο ότι: «η Διεύθυνση Πατρών του ΣΔΟΕ προχώρησε σε έλεγχο ο οποίος επιβεβαίωσε πως κύριος χρηματοδότης στην επένδυση ήταν η«Αδελφότητα Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου». Και «στο πόρισμα του ΣΔΟΕ αναφερόταν πώς το ποσόν επιστροφής φόρου κλπ…..».


Ενώ αρχίζοντας λέει ότι το ΣΔΟΕ δεν του απάντησε, μετά αυτοδιαψευδόμενος λέει, ότι το ΣΔΟΕ «επιβεβαίωσε» και έδωσε και «πόρισμα», δηλαδή του απάντησε…
Η αντιφατικότητα - αναλήθεια των λόγων του, ανάγκασαν παλαιότερα, τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη, να γράψει δύο βιβλία!!!… στα οποία χαρακτηρίζει καί αποδεικνύει τον κ.Ιερόθεο «ψευδολόγο».
Επίσης: Ενώ στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ δήλωσε «έχω κάνει επισήμως καταγγελίες στο ΣΔΟΕ για υποθέσεις ατασθαλιών», στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, στίς 2-12-2008, δήλωσε ότι «για την περίπτωση του Μοναστηριού της Ναυπάκτου δεν καταλογίζω οικονομική ατασθαλία».
Στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, δήλωσε «το 2005 είχε εκδοθεί διυπουργική απόφαση και είχαν ορισθεί δύο Επιθεωρητές προκειμένου να κάνουν έλεγχο, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί».Ο έλεγχος στην Μονή δεν σταμάτησε εξ αιτίας των Μοναχών, αφού οι ίδιοι οι Επιθεωρητές δηλώνουν στο έγγραφό τους 85/30-9-2011 «ενόψει των εξελίξεων που επέρχονται με το νέο μισθολόγιο αναγκασθήκαμε να υποβάλλουμε την παραίτησή μας από την ενεργό υπηρεσία, με αποτέλεσμα ότι δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να συνεχίσουμε τον Οικονομικό έλεγχο στην Ι.Μονή».


Εξάλλου, ο Μητροπολίτης, κατέθεσε στα από 24-6-2010 και στο δεύτερο Υπομνήματα του στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου: «Ομολογείται και από τους δύο Επιθεωρητές ότι η ανάθεση της εντολής ελέγχου θεωρείται και είναι μη νόμιμη», και «εφόσον ο έλεγχος που τους ανετέθη ήταν μη νόμιμος».


Ο Μητροπολίτης κατηγορεί τούς Μοναχούς ότι δεν έδιναν στοιχεία στους Επιθεωρητές αλλά δεν λέει την αλήθεια ότι έχουν υπογράψει σε επτά έγγραφά τους, 16-4-2007, 3-11-2008, 17-2-2010, 17-12-2010, 24-1-2011, 27-7-2011, 23-8-2011, ότι έχουν παραλάβει 16.500 !!!... στοιχεία.
Λέει ψευδώς ότι «εξ αιτίας αυτής της συμπεριφοράς, τό Συνοδικό Δικαστήριο τιμώρησε το 2006 των τότε Ηγούμενο». Διότι το 2006 δεν είχαν καν αρχίσει οι Επιθεωρητές τον έλεγχο, όπως δηλώνουν στο έγγραφο 3-3-2009, «ο έλεγχος ξεκίνησε τυπικά από 16-4-07, έκτοτε μεσολάβησαν άλλες υπηρεσιακές υποχρεώσεις μας μέχρι και τις 21-10-08…»!!!...


Στην ένορκη κατάθεσή τους (4-2-2009),κατέθεσαν ότι «Θέλω να καταθέσω ότι ουδείς και ουδέποτε με ενόχλησε για κωλυσιεργία η ματαίωση του ελέγχου... Η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε υπηρεσιακούς λόγους». Και όχι στους Μοναχούς.
Ευτυχώς που ο Μητροπολίτης, δήλωσε και την αλήθεια, διαψεύδοντας τον εαυτό του περί «σκανδάλου» της Μονής, ομολογώντας ότι «ακολούθησε απαλλακτικό βούλευμα για το Μοναστήρι», η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών 17-1-2003, πού απάλλασσε την Μονή ότι καταχράστηκε τον ΦΠΑ. Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών, είναι στό http://ignatiosstavropoulos.blogspot.gr/2012/12/19-2003.html


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ«ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ»
Η Μονή δεν έχτισε τίποτα αυθαίρετο



Είχε την υπ’αριθμ. 13α του 1980/21-3-1980 νόμιμη άδεια. Ο Μητροπολίτης χαρακτήριζε το κτίριο του Ξενώνα «αυθαίρετο», «εκδικούμενος» διότι η Μονή δεν πλήρωσε τα παράνομα χρήματα που απαιτούσε.
Κατέφυγε πρώτα στην ΕΚΥΟ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΑΟΔΟΜΙΑΣ, (της Ι.Συνόδου) το οποίο, όμως, δεν είχε νόμιμο δικαίωμα στα πολεοδομικά θέματα. Τό Γραφείο αυτό κίνησε διαδικασίες εναντίον της Μονής.
Αλλά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, δικαίωσε την Μονή (1500/2004). Η ΕΚΥΟ, ανακάλεσε δύο φορές (2162/5-5-2004, 2243/10-5-2004), τα όσα έκανε στην Μονή. Η ίδια απόφαση, ακύρωσε το «το έγγραφο του Μητροπολίτη Ναυπάκτου, καθότι τό έγγραφο εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο». Και η απόφαση35/2004 Εφετείου Πατρών δικαίωσε την Μονή «ο επιχώριος Μητροπολίτης ουδέποτε έφερε, ούτε φέρει οποιαδήποτε αρμοδιότητα επί πολεοδομικών ζητημάτων».


Ο Μητροπολίτης στη συνέχεια «πέτυχε» μία παράνομη απόφαση της τοπικής Πολεοδομίας εναντίον της Μονής. 
Όμως, το Εφετείο Πατρών εξέδωσε δύο αποφάσεις (4-12-2009, 27-1-2010), κατά του εγγράφου της Πολεοδομίας. Αυτά όμως, δεν τα είπε ο Μητροπολίτης στην εφημερίδα.


Αυτή είναι η αλήθεια με επίσημα ντοκουμέντα και όχι μόνο με λόγια.


Σήμερα η πολυπληθής μοναστική Αδελφότητα και οι χιλιάδες ενεργοί πολίτες, εθελοντές που συμπαρίστανται στην Ιερά Μονή, συνεχίζουν το θρησκευτικό, κοινωνικό, εθνικό και πολιτιστικό έργο τους, που παραμένει φάρος ελπίδας στην εποχή που τα πάντα δείχνουν να κρίνονται και να καταρρέουν!