Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ π.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΟΝΤΙΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ



 Περι  π.Βασ. Γοντικακη





του ιατρου Λυκουργου Νανη




  Εχω τη γνώμη ότι είναι, πραγματικά λυπηρό, το γεγονός, να σπιλώνεται η μνήμη του ανεπανάληπτου, μακαριστού μητροπολίτη Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου, με την αναπαραγωγή του ισχυρισμού του ιερομονάχου π.Βασιλείου Γοντικάκη, επί τη βάσει του οποίου, ο αοίδιμος επίσκοπος ασχημονούσε επειδή ύψωνε τον τόνο της φωνής του εντός των ιερών ναών  στηλιτεύοντας κατά ποιμαντικό χρέος πρόσωπα και πράγματα. 


Ο κοιμηθείς ιεράρχης, το εξαίσιο αυτό θρησκευτικό και εθνικό σύμβολο, που με κίνδυνο της ζωής του υπηρέτησε επαξίως Εκκλησία και Γένος επί 75 έτη, απάντησε ως εξής σε όσους τον κατηγορούσαν σαν "κεκράκτη": "Αλλά το έντονον ύφος, αι φωναί και αι κραυγαί ευρίσκονται και αυταί εις την οπλπθήκην του λόγου και χρησιμοποιούνται εις στιγμάς, κατά τας οποίας ουδέν άλλο φραστικόν μέσον φαίνεται ικανόν διά την προβολήν και υπεράσπισιν ιδεών και αντιλήψεων, τας οποίας ο ομιλών πιστεύει ως μόνας ορθάς και σωτηρίους. 



Τούτο βεβαιοί και ο ημέτερος Πλούταρχος , λέγων ότι η δριμεία γλώσσα εν ώραις κινδύνων, είναι ως η άγκυρα διά πλοίον εν ώρα φοβεράς τρικυμίας", (βλέπε Αυγουστίνου Καντιώτη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΑΘΗΝΑΙ 1973). 



Αλλά υπάρχει και μια άλλη πτυχή του εν λόγω ζητήματος, την οποία δεν θα έπρεπε να αγνοεί ή να υποτιμά ο σεβαστός πρώην ηγούμενος. 




Και η πτυχή αυτή σχετίζεται με το χαρακτήρα του αειμνήστου μητροπολίτη. 



Ο π.Αυγουστίνος είχε ένα ζωηρό και εκρηκτικό χαρακτήρα όπως τυγχάνει παγκοίνως γνωστό. 



Πολλές απ τις εκδηλώσεις και αντιδράσεις του αποτελούσαν εκφράσεις και εκφάνσεις του εν λόγω χαρακτήρα. 



Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσουν οι εν θέματι εκδηλώσεις. 


Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι "ασχημονούσε". 



Η εν θέματι λέξη είναι "φορτισμένη" με ιδιαίτερα αρνητικό φορτίο. 


Έχω τη γνώμη, χωρίς να είμαι απολύτως βάβαιος, ότι ο π.Βασίλειος επηρεάστηκε αρνητικά απ το ελεγκτικό κήρυγμα που εκφώνησε ο π.Αυγουστίνος, στην πανήγυρι της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου προ πολλών ετών, σε βάρος ενίων αγιορειτών πατέρων για την πολιτική που μετήλθαν υπέρ του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού και κατά του κλιμακίου θεολόγων της ιεραποστολικής αδελφότητας ΣΤΑΥΡΟΣ, στη διαμάχη του πρώτου με τους τελευταίους. 


Εν πάση περιπτώσει, ο υποφαινόμενος, θέλω να πιστεύω, ότι στη ροή των χρόνων που μεσολάβησαν απ τη συνομιλία με τον π.Βασίλειο μέχρι σήμερα ο σεβαστός καθηγούμενος θα έχει εφοδιασθεί με άλλα κριτήρια περί τη στάθμιση προσώπων και καταστάσεων.