Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΨΑΛΤΙΚΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΑΓΩΝΑΣ α.φ.201.



ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΑΓΩΝΑΣ  Α.Φ.201  http://www.agonas.org/
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(στην οδό Ροΐδου  Λάρισας)

Πήραμε δεκάδες μηνύματα μετά το τελευταίο δημοσίευμά μας με τίτλο «το εκκλησάκι και το χρήμα», και όλοι, σχεδόν, αναρωτιούνται πώς η περιφέρεια έκανε τέτοιο ολίσθημα εντάσσοντας στο ΕΣΠΑ ένα τέτοιο κτήριο στο κέντρο της πόλης και μάλιστα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με σχετικά στενό δρόμο δεδομένου ότι τώρα, όπως είναι η κατάσταση τα αυτοκίνητα παρκάρουν στα πεζοδρόμια.
Προς τί η εμμονή αυτή της ανέγερσης του κτηρίου αφενός, και της επιλογής αυτού του χώρου αφετέρου, αφού υπάρχει το οικοτροφείο (νυν επισκοπείο) που πληροί όλες τις προϋποθέσεις, δεδομένου ότι η επιφάνειά του ανέρχεται στα 6.000 τ.μ., ο έμπροσθεν αυτού δρόμος είναι τριών λωρίδων κυκλοφορίας και συνορεύει με ευρύχωρο πάρκο για να σταθμεύουν άνετα πεζοί και αυτοκίνητα;
Ο παραλληλισμός του νέου κτηρίου στην οδό Ροΐδου από το δεσπότη Ιγνάτιο ως «Βασιλειάδα» είναι μάλλον ατυχής. Θα μπορούσε να ισχύσει ο χαρακτηρισμός αυτός αν αναφέρονταν στο οίκημα του επισκοπείου - οικοτροφείου και τον περιβάλλοντα χώρο που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης των λειτουργικών και άλλων χώρων μελλοντικά, πράγμα που καθίσταται αδύνατον να επιτευχθεί στο χώρο της οδού Ροΐδου, αφού από μόνο του, ως «ποντικοφωλιά» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί.
Θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι, ένας «πνευματικός» ηγέτης αποκαλεί «κοντόφθαλμους» και «μη αγαπώντας την εκκλησία» εκείνους που θέλουν να του «ανοίξουν τα μάτια» και να δει το συμφέρον της εκκλησίας αλλά και της πατρίδας στην κρίσιμη εποχή που ζούμε, αφού ο χώρος του επισκοπείου- οικοτροφείου, με ελάχιστα χρήματα μπορεί να μεταβληθεί σε Βασιλειάδα.
Επειδή οι αναγνώστες μας λίγα βλέπουν αλλά πολλά καταλαβαίνουν ρωτούν: 1) Πόσο στοίχισαν οι αρχιτεκτονικές μελέτες, 2) Ο εργολάβος που θ’ αναλάβει το έργο είναι ο ίδιος που έφτιαξε το μοναστήρι, την πολυκατοικία – κληροδότημα του αγίου Νικολάου – επί της Ανθίμου Γαζή και Ορφέως, του ορφανοτροφείου καθώς και άλλες δουλειές της Μητρόπολης;

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ;

«Προσευχηθείτε (μήπως πάρουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ) για το ίδρυμα της οδού Ροΐδου», μας είπε ο δεσπότης Λάρισας σε μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2014 στην τοπική εφημερίδα.
Ως προς το θέμα των εικόνων – έγραψε σχετικά ο τύπος – που εξαφανίστηκαν μετά την ανακαίνιση του ναού που έκανε ο γνωστός μητροπολιτικός εργολάβος, «σιγή ιχθύος».
Και να φανταστεί κανείς ότι στις 21-22 Ιανουαρίου ’14 η ίδια τοπική εφημερίδα, πρωτοσέλιδα, αναφέρθηκε σε μια σπείρα ιερόσυλων που συνελήφθησαν στην Λάρισα να κατέχουν 4 εικόνες του 19ου αιώνα, 5 νεώτερες, ένα ευαγγέλιο του 1866 και μερικά ακόμη εκκλησιαστικά αντικείμενα, στις δε 23 Ιανουαρίου επιστολή συμπολίτη μας – σχετική και μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία – που αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
«… Με την ανακαίνιση του ναού… ( Αγ. Αθανασίου) ήταν αφενός το κλείσιμο των παραθύρων της μιας πλευράς και το σημαντικότερο η ολοκληρωτική εξαφάνιση των εικόνων πάσης φύσεως…, η τύχη των οποίων αγνοείται μέχρι σήμερα… Μεταξύ των εικόνων υπήρχαν και έργα επωνύμων ζωγράφων του 18ου και 19ου αιώνα…».
Άλλος δε επιστολογράφος γράφει στις 30-1-14:
«Η πρώτη και ουσιαστική επέμβαση στο ναό είχε σαν συνέπεια μια δήθεν ανακαίνιση, που στοίχισε στο ναό την εξαφάνιση των εικόνων και την παραμόρφωση του παλαιού κτίσματος. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εικόνες, υπάρχει, ευτυχώς, δημοσίευμα που περιγράφει με σπάνια λεπτομέρεια την κάθε μια…».
Το θέμα από την εφημερίδα θάφτηκε, λες και αυτό δεν είναι ιεροσυλία, ενώ ο δεσπότης καλεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα «σε προσευχή, προστασία και συμπαράσταση…» φοβούμενος μη δεν πάρει τα χρήματα του ΕΣΠΑ.
Τι κρίμα μόνο για τα χρήματα αναφέρει; Για το πού βρίσκονται οι εικόνες ούτε λόγος!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μέσω του ΟΑΕΔ η μητρόπολη Λάρισας προσέλαβε 29 άτομα στο πλαίσιο ενός προγράμματος «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» με πεντάμηνη διάρκεια απασχόλησης. Ητοι: 3 νοσηλευτές ΤΕ, 3 φιλόλογους ΠΕ, 2 φυσικούς ΠΕ, 2 μαθηματικούς ΠΕ, 1 ψυχολόγο ΠΕ, 2 πληροφορικής ΤΕ, 3 ηχολήπτες ΠΕ. 1 βιβλιοθηκάριο ΠΕ, 1 Διοικητικό ΠΕ, 2 Διοικητικούς ΔΕ, 8 Γενικών Καθηκόντων ΔΕ, 1 μάγειρα ΔΕ.  Αλήθεια πού θα τους απασχολήσει όλους αυτούς η μητρόπολη; Μήπως πρόκειται ν’ ανοίξει σχολείο και δεν το γνωρίζουμε; Αν επισκεφτείτε τα γραφεία της μητρόπολης θα δείτε, ότι δεν έχουν τί να κάνουν το υπάρχον προσωπικό που πλεονάζει και στις 12-1 το μεσημέρι τα κλείνουν και φεύγουν. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης δεν τα ερεύνησε αυτά και διώχνουν ανθρώπους που είναι χρήσιμοι σε οργανισμούς και επιχειρήσεις; Οι μόνοι που θα μπορούν να είναι χρήσιμοι για μια μητρόπολη είναι 8 ΔΕ γενικών καθηκόντων για να περιποιούνται και τους κήπους της μητρόπολης και ο μάγειρας για να τους φτιάχνει κανένα φαγητό. Δεν είμαστε αντίθετοι με τους υπόλοιπους -  κάθε άλλο-  αλλά στάλθηκαν σε λάθος διεύθυνση. Και μια ερώτηση στην Περιφέρεια: Τα ένσημα των 29 αυτών απασχολούμενων πληρώνονται ή θα τα φορτωθούν κι αυτά οι παπάδες; Πολλά κυκλοφορούν στην πιάτσα.
Θα επανέλθουμε.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ…

Ο δεσπότης Λάρισας εφαρμόζει μεθόδους πολιτικάντηδων. Δηλαδή, όταν θέλει να επιβάλει κάτι, αρχίζει τις πρώτες διαρροές από τους… να δει τις αντιδράσεις και οι παπάδες σιγά-σιγά να το χωνέψουν, και μετά να προχωρήσει στην εφαρμογή του.
Τελευταία διέρρευσε ότι στους νέους προϋπολογισμούς των ναών θα κάνει μεγάλες αυξήσεις διότι η μητρόπολη είναι σε οικονομική “φτώχεια”. Πριν ακόμη ο εκκλησιαστικός “Στουρνάρας” ανακοινώσει το νέο χαράτσι, οι παπάδες βγήκαν στο κλαρί. Οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες – μας είπαν – και θα φθάσουν μέχρι και την παράδοση των κλειδιών.
Αγανακτισμένοι δε, ρωτούν:
Γιατί, επί δέκα οκτώ χρόνια, πληρώνουμε υπέρ των κατασκηνώσεων της μητρόπολης, ενώ αυτές δεν υπάρχουν;
Για ποια πνευματική δράση πληρώνουμε χωρίς να γίνεται τίποτα;
Γιατί να πληρώνουμε για τα συσσίτια, όταν όλα τα έξοδα τα καλύπτουν οι ναοί ανά εβδομάδα και με εθελόντριες, επικουρούμενες από δισκοφορίες και πολλές δωρεές συμπολιτών;
Πώς γίνεται, ναοί, που οι ιερείς τους τα «πιάσαν και φύγαν» κι άλλοι «άδειασαν τα παγκάρια», να έχουν μήνες και χρόνια να πληρώσουν τριμηνίες – κάνοντας η μητρόπολη «στραβά μάτια» – και να την πληρώνουν οι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ιερείς;
Απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε γρήγορα θα χτυπήσουν τα «νταούλια».

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΚΙΝΕΣ
(Για το προσωπικό που απασχολεί
και τα έξοδα του “ιδρύματος”)

Ο δεσπότης Λάρισας στις 27 Φεβρουαρίου μας ξάφνιασε με το ολοσέλιδο ρεπορτάζ – χωρίς ρεπόρτερ – περιλαμβάνον 8 έγχρωμες φωτογραφίες και στο κάτω μέρος, με χονδρά γράμματα και πηχυαίους τίτλους, να παρακαλεί θερμά το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας να δώσει τον οβολόν του ή να κάνει κάποια δωρεά, διότι το ορφανοτροφείο έχει μεγάλη ανάγκη καθ’ όσον φιλοξενεί 11 κορίτσια (13 έως 19 ετών), εκ των οποίων τα 2 σπουδάζουν εκτός Λάρισας και απασχολεί 7μελές προσωπικό (!).
(Για το ίδρυμα “Κρίκκειο Ορφανοτροφείο” γράψαμε αρκετές φορές, τόσο για το σκοπό ίδρυσής του όσο και για τα παρασκήνια για τα οποία θα επανέλθουμε με νεώτερα στοιχεία).
Α) Είναι πρώτη φορά που μαθαίνουμε επίσημα ότι το ορφανοτροφείο απασχολεί έμμισθο προσωπικό – μέχρι τώρα μας μιλούσαν για εθελόντριες. Αλλά και πάλι δεν μας λένε την αλήθεια διότι εκτός των επτά και την διευθύντρια απασχολούν και 2-3 άτομα 5μηνίτες, που πληρώνονται από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Μαζί δε με τις εθελόντριες ανέρχονται περίπου στα 13 άτομα. Δηλαδή για 9 κορίτσια (τα 2 βρίσκονται εκτός ορφανοτροφείου) διαθέτουν προσωπικό 13 ατόμων!
Β) Γιατί να έχει οικονομική ανάγκη το Ορφανοτροφείο όταν εισπράττει:
1) Από το προσκύνημα Αγ. Παρασκευής και άλλα το 15% επί των ακαθαρίστων εσόδων, μεταφραζόμενο σε έσοδα (300.000 Χ 15%) 45.000 ευρώ.
2) Από τα παρεκκλήσια.
3) Από τους προϋπολογισμούς των ναών (Κεφ. Δ/14 υπέρ κοινωφελών ιδρυμάτων Ι.Μ.Λ. εφάπαξ ο κάθε ναός (115 ναοί από 400 ευρώ περίπου) σύνολον 45.000 ευρώ.
4) Από δωρεές συμπολιτών, φορέων και οργανώσεων που δεν είναι και λίγα.
5) Από δισκοφορίες, δύο φορές το χρόνο, σε όλους τους ναούς.
6) Από τα μισθώματα της ακίνητης περιουσίας Κρίκκη (έως το 2008 υπολογίζονται στο 1.200.000 ευρώ και αν είναι κατατεθημένα θα πρέπει να αποδώσουν τόκους περίπου 60.000 ευρώ το χρόνο).
Όλα μαζί υπολογιζόμενα ξεπερνούν τις 150-190.000 ευρώ.
Με αυτά τα χρήματα στην σημερινή εποχή μπορούν να ζήσουν 30 και πλέον οικογένειες και όχι να μη φθάνουν για τα 11 κοριτσάκια και να ζητούν από κάθε ευκολόπιστο να του πάρουν και το πορτοφόλι!
Αυτά θα πρέπει να περαστούν στο Βιβλίο Γκίνες, για την πρωτοτυπία του; Πράγματι είναι σοβαρό για 11 υγιή κοριτσακια να απασχολούνται 12-13 άτομα και να στοιχίζουν 14-17.000 ευρώ το καθένα σε μια εποχή κρίσης.
Αχ, κατακαημένη Ελλαδίτσα!

ΤΑ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ

Το δεσποτικό ταξιδάκι αναψυχής σε ευρωπαϊκές πόλεις και κωμοπόλεις κράτησε λίγο (μόνο μία εβδομάδα). Θα ήταν κουρασμένος, φαίνεται, γι’ αυτό και δεν λειτούργησε το ψυχοΣάββατο στο παλαιό Κοιμητήριο, όπως κάθε χρόνο.
Στερήθηκε, βέβαια, το ποίμνιο την παρουσία του, αλλά γλύτωσε ο Σος το πλευρίτωμα, καθ’ όσον όλοι γύρισαν στα σπίτια τους κρυωμένοι λόγω κακού προγραμματισμού της διοργάνωσης.
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» λέγαν οι πρόγονοί μας. Μπορεί να λυπήθηκαν οι εκκλησιασθέντες με την απουσία του δεσπότη, χάρηκαν όμως κάποιοι κληρικοί (στενός πυρήνας του Ιγνατίου) γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία να νιώσουν, έστω και για λίγες μέρες, ευρωπαίοι!
Δεν είναι μικρό πράγμα, την ώρα που άλλοι λιμοκτονούν, εσύ να θεωρείσαι προνομιούχος, δεδομένου ότι ο δεσπότης έκανε τα έξοδα των νέων διακόνων!