Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Το αίμα Του σε μας και τα παιδιά μας…

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Γνώμην ἀήττητον, Ματρώνα φέρουσα, πίστιν τὴν ἔνθεον, ἄσυλον ἔσωσας, μὴ δουλωθεῖσα τὴν ψυχήν, Ἑβραίων τὴ ἀπηνεία ὅθεν ἀριστεύσασα, καὶ τὸν δόλιον κτείνασα, μυστικῶς νενύμφευσαι, τῷ Δεσπότῃ τῆς κτίσεως. Αὐτὸν οὒν ἐκτενῶς ἐκδυσώπει, πάσης ἠμᾶς ρυσθήναι βλάβης.


Το αίμα Του σε μας και τα παιδιά μας…

Σήμερα τιμούμε την μάρτυρα Ματρώνα της Θεσσαλονίκης ,δούλη σε Εβραία «αρχόντισσα». Άφησε την ψυχή της σε υπόγειο δωμάτιο του αρχοντικού επειδή αρνήθηκε να ακολουθήσει την κυρά στην συναγωγή ,δηλώνοντας χριστιανή αφού υπέστη βασανιστήρια από την ίδια και τους υπηρέτες…
Το μένος των Εβραίων προς τους χριστιανούς και ειδικά τους Έλληνες διαποτίζει κάθε σελίδα της ιστορίας. Από την  καταστροφή της Σμύρνης που ρουφιάνευαν τους Έλληνες στους Τούρκους και έριχναν ζεματιστό νερό από τα μπαλκόνια στους Έλληνες που έτρεχαν να σωθούν, τον φρικτό θάνατο του αγίου Φιλουμένου στο φρέαρ του Ιακώβ που όχι μόνο τον δολοφόνησαν με τσεκούρι, αλλά του έκοψαν και τα δάχτυλα  που ευλογούσε,…μέχρι τους σημερινούς Εβραίους τραπεζίτες- τοκογλύφους!!!

Ο π.Παϊσιος έλεγε πως μόνο  στον Έλληνα θα βρεις το φιλότιμο  την πλατιά καρδιά  που τον  κάνει να διακρίνεται απ όλους τους άλλους.
Κι ενώ η Ματρώνα πέθανε στα υπόγεια της Εβραίας, χιλιάδες Εβραίοι κλείσθηκαν-κρύφθηκαν  στα υπόγεια Ελλήνων και σώθηκαν από την μανία των Ναζί.
Η Εβραία χάρισε τον οδυνηρό θάνατο  και οι Έλληνες ,με κίνδυνο της ζωής των, με αληθινή αυταπάρνηση  έσωσαν ζωές Εβραίων!!!
Πρέπει να σημειώσω ,πως ξεριζωμένοι Πόντιοι ανατρίχιαζαν στο άκουσμα εβραϊκών ονομάτων. Προτιμούσαν να κάνουν παρέα με Τούρκο παρά με Εβραίο. Αυτό εξηγεί και την εξόντωση χιλιάδων Εβραιών στην Θεσσαλονίκη. Το ποντιακό στοιχείο που κυριαρχούσε στην συμπρωτεύουσα, με νωπές μνήμες του ξεριζωμού, δεν του «πήγαινε»να κρύψει ,να κινδυνεύσει γι αυτό το γένος όπως έκαναν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ασκληπιάδης