Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ; Βαρύνουσα Συνοδική λειτουργία ή φτηνιάρικο κοσμικό πανηγύρι;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: "ΑΓΩΝΑΣ" ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ  αρ.φυλ. 208 http://www.agonas.org/

Βγήκαν και πάλι .. «μαχαίρια»
στην Αρχιεπισκοπή
για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις!
Αν και ολοένα περισσότεροι Αρχιερείς, όπως προσφάτως ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης Συμεών, αντιλαμβάνονται την παθογένεια του ισχύοντος καθεστώτος περί εκλογής νέων Μητροπολιτών αλλά και την υποκρισία και ακόμη περισσότερο την βλασφημία που αυτό προξενεί έναντι του Άγιου Πνεύματος εν τούτοις τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όσο και η πλειονότητα της Ιεραρχίας προτιμούν να σφυρίζουν αδιάφορα! Μπορεί λοιπόν στην εισήγησή του προς τους Αρχιερείς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να επεσήμανε ότι «η εκλογή νέων επισκόπων είναι πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή της Εκκλησίας και ότι αποτελεί μία από τις πιο βαρύνουσες Συνοδικές λειτουργίες και ενέχει μείζονες ευθύνες και απαιτήσεις...», αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως η όλη διαδικασία λογίζεται ως ένα φθηνό πανηγύρι. Ένα πανηγύρι όπου τον κεντρικό χορό στήνουν οι ιδιοτέλειες, οι ψευδαισθήσεις μιας ανούσιας κοσμικής επισκοπικής εξουσίας και οι κάθε λογής σκοπιμότητες, πολιτικές, εκκλησιαστικές, οικονομικές, προσωπικές...
Και το τραγικό είναι πως στις σκοπιμότητες αυτές εμπερικλείονται πάσης φύσεως οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, ισορροπίες και κάθε είδους συναλλαγές που γίνονται υπό τον μόδιον... Το μόνο που με βεβαιότητα μπορούμε να υποστηρίξουμε είναι ότι από την ισχύουσα εκλογική διαδικασία απουσιάζει ο Παράκλητος, Τον Οποίο με την αναξιοκρατική συμπεριφορά τους εμπαίζουν ασυναίσθητα, θέλω να πιστεύω, οι καλοί μας Επίσκοποι.
Ως εκ τούτου η πρόσφατη εκλογή τεσσάρων νέων Επισκόπων κατά την έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας, στις 25 Ιουνίου ακολουθήθηκε η πεπατημένη ή ασθενούσα αυτή οδός κάτι που πληγώνει και διχάζει το σώμα της Εκκλησίας. Και όχι μόνο διχάζει αλλά προκαλεί και εντάσεις, μίση και διαξιφισμούς... Δεν είναι τυχαίο λ.χ. ότι σε πόλεις κλειδιά όπως τα Γιάννενα και η Καρδίτσα εξελέγησαν Αρχιερείς που είχαν υπηρετήσει σε Επιτροπές υποδοχής μεταναστών ή λαθρομεταναστών γεγονός που εξυπηρετεί πέραν των άλλων και πολιτικές σκοπιμότητες που ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδος και φθάνουν μέχρι και τις αυλές των σύγχρονων εκφραστών του μυστηρίου της ανομίας. Ούτε τυχαίο γεγονός δύναται να χαρακτηριστεί η παραίτηση βασικού στελέχους της Αρχιεπισκοπής που υποβλήθηκε... «εν τυμπάνω και χορώ, εν χορδαίς και οργάνοις» αμέσως μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Μίας διαδικασίας που στην ουσία έχει να κάνει τις περισσότερες φορές με διορισμό, αφού τα κουκιά που θα πάρουν οι διορισθέντες ενίοτε με ακρίβεια είναι γνωστά εκ των προτέρων!

«Η επισκοπική λειτουργία εκφράζει θεσμικά και χαρισματικά την ενότητα λαού και ποιμένων, “ίνα πάντες έν ώσι” εν Χριστώ, “αληθεύοντες εν αγάπη”. Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία να αναδειχθούν άξιοι διάδοχοι στις τέσσερις εκκλησιαστικές επαρχίες, ικανοί να σταθούν στο ύψος των προκατόχων τους και της υψηλής αποστολής και ευθύνης κατά τη διακονία των αναγκών, των αγωνιών και της σωτηρίας των ανθρώπων...», είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Το θέμα ωστόσο είναι το πώς και το ποιός χαρακτηρίζεται άξιος κατά τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος ως αντιπολιτευόμενος του μακαριστού προκατόχου του Χριστοδούλου είχε χαρακτηρίσει αναξιοκρατικό το ισχύον σύστημα εκλογής και επιμόνως ζητούσε να αλλάξει. Η απάντηση, ωστόσο, στο ερώτημα δίδεται από παλιό Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποιός μας είπε: «Κατά κανόνα προωθείται πάντα εκείνος που θα καταφέρει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να φιλήσει περισσότερες “κατουρημένες ποδιές” είτε ρασοφόρων είτε πολιτικών είτε...»!

Βέβαια για να μην αδικήσουμε τον Αρχιεπίσκοπο οφείλουμε να τονίσουμε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Εκκλησίας της Ελλάδος συνειδητοποίησε ότι δεν είναι στο χέρι του να τα βάλει με ένα φρικτό στην κυριολεξία κατεστημένο, που αναπτύσσει τις ενδοεκκλησιαστικές σχέσεις κάθε μορφής και επιπέδου με κριτήρια που παρατηρούνται σε οικογένειες των μαφιόζων της Σικελίας... Αυτό το κατεστημένο άλλωστε υπηρέτησε και ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι από διάφορες εκκλησιαστικές θέσεις. Αυτό το κατεστημένο εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι έχει γίνει μία γλυκιά συνήθεια που καμιά... Συνοδική επιτροπή δεν φέρεται ικανή επί του παρόντος να την κόψει. .. Μόνο ο καλός Θεός δύναται πλέον να διαλύσει αυτό το φαρισαϊκό σάπιο στην κυριολεξία υπόβαθρο που καθιστά τις εκάστοτε αρχιερατικές εκλογές – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων – ένα φθηνιάρικο ανούσιο κοσμικό πανηγύρι ανάληψης εκκλησιαστικής επισκοπικής εξουσίας!



Περ. «Στύλος Ορθοδοξίας» Δ.Μ.