Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Σοβαρές ενστάσεις για την Μεγάλη Σύνοδο από τον Νέας Σμύρνης Συμεών

Αναμένουμε  και άλλες  σθεναρές φωνές διαμαρτυρίας

74cop
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Εντονες αντιρρήσεις και ενστάσεις σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο καταθέτει ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών σε επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο.
Στην επιστολή που απευθύνει στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα αποκλειστικά η Romfea.gr, ο Σεβασμιώτατος εκφράζει τις επιφυλάξεις του σε μία σειρά ζητημάτων.
«Δε μπορεί να θεωρείται Πανορθόδοξη μία Σύνοδος που δε μετέχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι, αλλά μόνο οι Προκαθήμενοι με διευρυμένες έστω αντιπροσωπείες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών.
«Η μειωμένη συμμετοχή των Επισκόπων μειώνει και τη βαρύτητα της Συνόδου και δε μπορεί να θεωρείται Αγία και Μεγάλη Σύνοδος» προσθέτει ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει επίσης πως δεν είναι δυνατόν να μην έχουν δικαίωμα ψήφου οι Επίσκοποι αλλά μόνο οι Εκκλησίες, γεγονός που έρχεται αντίθετο στη δημοκρατικότητα που χαρακτηρίζει την Ορθοδοξία.
Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης εκφράζει τη λύπη του που δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων τα πραγματικά μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ορθοδοξία, όπως τα Δίπτυχα, το Αυτοκέφαλο και ο τρόπος ανακήρυξής του και το ημερολογιακό ζήτημα.
Παρά τις αντιρρήσεις του σε σημαντικά ζητήματα διατύπωσης και κανονικότητας που πρέπει να ακολουθηθούν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της Εκκλησία της Ελλάδος να μετάσχει σε αυτή.
Σημειώνει πως δεν επιθυμεί να μετέχει για προσωπικούς λόγους στην αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο και πως τα 24 μέλη που θα αντιπροσωπεύσουν την Εκκλησία της Ελλάδος στην Σύνοδο θα πρέπει να εκλεγούν με μυστική ψηφοφορία από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.