Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Κρυμμένα εκατομμύρια ευρώ του Βατικανού!

Το Βατικανόν είναι ένα παγκόσμιον κέντρον εισροής χρημάτων, όπου τα ανθρώπινα πάθη κυριαρχούν.Με καμάρι οι "Οικουμενισταί συγχρωτίζωνται με μίαν κοσμικήν εξουσία"! Και οι αντι-Οικουμενιστές, αν και με δυσφορία, συνεχίζουν να κοινωνούν μαζί τους!


Θεωρούν τιμήν τους οι Οικουμενισταί να συγχρωτίζωνται και να επιθυμούν επαφάς με μίαν κοσμικήν εξουσίαν, εις την οποίαν υπάρχει διαφθορά με προκάλυμμα την πίστιν; Αποκαλυπτικόν δια την κατάστασιν είναι το άρθρον της εφημερίδος theguardian.com της 21ης Απριλίου 2016:
«Το Βατικανό έχει αναστείλει τον πρώτο έλεγχό του από μία μεγάλη λογιστική εταιρεία σε μία κίνηση που εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της Καθολικής Εκκλησίας για το ξεκαθάρισμα των οικονομικών της. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι ο έλεγχος από την PricewaterhouseCoopers έχει διακοπεί εν αναμονή της ανάλυσης «ορισμένων πτυ­χών» σχετικά με τη συμφωνία του ελέγχου.
Η απόφαση-έκπληξη έχει εκθέσει ένα βαθύ ρήγμα μεταξύ της παλιάς φρουράς της Εκκλησίας – μία ισχυρή ανθεκτική έναντι μιας μεγαλύτερης
διαφάνειας ιταλική γραφειοκρατία – και υποστηρικτές της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, με επικεφαλής τον αυστραλιανό καρδινάλιο George Pell. Pell, μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που διάλεξε ο Πάπας, για να οδηγήσει στη μεταρρύθμιση.
Τα οικονομικά της Αγίας Έδρας έχουν εδώ και καιρό θεωρηθεί ως ένα μυστήριο, με τον ίδιο τον Pell να αναγνωρίζει το 2014 ότι «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» ανακαλύφθηκαν «κρυμμένα» και εκτός των ισολογισμών της πόλης-κράτους του Βατικανού.
Το 2014, όταν ο Pell επιλέχθηκε να γίνει γραμματέας των οικονομικών, σ’ ένα νέο ρόλο, ο κ. Φραγκίσκος ενέκρινε ένα σχέδιο για το Βατικανό: να υιοθετήσει διεθνώς αποδεκτά λογιστικά πρότυπα και καλύτερους εσωτερικούς ελέγχους, διαφάνεια και διακυβέρνηση των τεράστιων οικονομικών ποσών της Εκκλησίας. Αυτό περιελάμβανε μία απόφαση να επιτρέψει «ανωτέρους και έμπειρους ειδικούς» στην οικονομική διοίκηση, για να βοηθήσουν στη διαχείριση και στην επίβλεψη των οικονομικών.
Αποκαλύψεις
Αλλά αυτό που τότε θεωρείτο ως η πρώτη μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της παποσύνης του Φραγκίσκου αντιμετωπίζει μεγάλες αντιξοότητες, παρά την πρόσφατη έξαρση των ενοχλητικών αποκαλύψεων για την υποτιθέμενη κακοδιαχείριση κεφαλαίων της εκκλησίας από ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών σε δύο πρόσφατα βιβλία που περιγράφουν πολυτελείς ρυθμίσεις διαβίωσης για τον ανώτατο κλήρο στη Ρώμη.
Την Πέμπτη το Βατικανό αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει ότι ο έλεγχος είχε ανασταλεί μετά την διαρροή της είδησης ότι ένας αρχιεπίσκοπος που ονομάζεται Angelo Becciu είχε γράψει ένα γράμμα σε κάθε φορέα του Βατικανού στις 12 Απριλίου, όπου ανακοίνωνε την παύση της διαδικασίας. Η επιστολή Becciu ενημέρωνε τους φορείς του Βατικανού ότι στην PwC είχε δοθεί εξουσιοδότηση για τη συλλογή οικονομικών πληροφοριών από τις αρμόδιες ομάδες, αλλά ότι η εξουσιοδότηση, που είχε εκδοθεί από Pell, είχε έκτοτε ανακληθεί.
Το γραφείο Pell δήλωσε ότι ο Αυστραλός καρδινάλιος ήταν «λίγο έκπληκτος» από την επιστολή Becciu και ότι αναμένει πλήρως ότι ο έλεγχος θα αρχίσει πάλι, όταν αποσαφηνιστούν ορισμένα θέματα.
Ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα στο εσωτερικό του Βατικανού, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε ότι ο αγώνας κατά του ελέγχου της PwC φανερώνει ένα ευρύτερο αγώνα για την εξουσία μεταξύ ανωτέρων αξιωματούχων του Βατικανού που θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι λεπτομέρειες των οικονομικών της Εκκλησίας δεν θα εκτεθούν σε εξωτερικό έλεγχο και εκείνων που επιδιώκουν τη μεταρρύθμιση. Η επιστολή εστάλη κατόπιν εντολής του ιταλού καρδινάλιου Pietro Parolin, του γραμματέα του κράτους.
Εκείνοι που αντιτίθενται στον έλεγχο ισχυρίζονται ότι ανησυχούν ότι το Βατικανό θα μπορού­σε να εκτεθεί σε μεγάλο εξωτερικό έλεγχο, και αν μπορούσαν όντως να εμπιστευθούν την PwC ότι θα διατηρήσει το απόρρητο των πληροφοριών.
Ο αμφιλεγόμενος καρδινάλιος
Ο αγώνας αντανακλά επίσης τις αμφιβολίες και τις εικασίες για το μέλλον του Pell εντός της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Ο αυστραλιανός καρδινάλιος διορίστηκε ως κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της εκκλησίας από τον Πάπα Φραγκίσκο μετά την εκλογή του τελευταίου το 2013. Στη Ρώμη, ο Pell θεωρείται από την ιταλική γραφειοκρατία ως απότομος και ερχόμενος απέξω, λένε παρατηρητές του Βατικανού.
Αλλά μία ξεχωριστή διαμάχη που σχετίζεται με την ιστορία Pell στην Αυστραλία, και ισχυρισμούς ότι αγνόησε την ευρύτατη σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων στην πατρίδα του το Ballarat στη δεκαετία του 1970 και του 1980, άνοιξαν την πόρτα για τους επικριτές του στην Ιταλία, να αμφισβητήσουν την παραμονή του Pell στη θέση του.
Στις 8 Ιουνίου ο Pell θα γίνει 75, ηλικία, κατά την οποία, σύμφωνα με τους κανόνες του Βατικανού, θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του. Δεν είναι σαφές αν η παραίτηση θα γίνει δεκτή από τον Φραγκίσκο η όχι. Η θητεία στη γραμματεία είναι για πέντε χρόνια, και έτσι θα κρατήσει τον Pell σε αυτή τη θέση μέχρι το 2019, αλλά ένα άρθρο στην Italia Oggi αυτή την εβδομάδα πρότεινε ότι ο Pell θα φύγει, και ότι η αποχώρησή του θα προκαλέσει επίσης την αποπομπή του Jean Baptiste de Franssu, ενός Γάλλου επιχειρηματία που έφερε ο Pell, για να διευθύνει την τράπεζα του Βατικανού.

Ο Edward Pentin, ένας δημοσιογράφος του Βατικανού της συντηρητικής National Catholic Register, η οποία είναι υποστηρικτική των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών του Pell, δήλωσε: «Είναι ολοένα σαφέστερο ότι η αυστηρότητα του ελέγχου, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η οικονομική διαφάνεια σύμφωνα προς τα διεθνή πρότυπα, εκνευρίζει κάποιους στο Βατικανό».
Πηγή: orthodoxostypos.gr