Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Η επιδημική συμπλεγματική συμπεριφορά κατωτερότητας μερικών δεσποτάδων και κληρικών που μας προσβάλλει ως Εκκλησία και Ορθοδόξους Χριστιανούς

arvanitaki-11


arvanitaki-1

arvanitaki-12arvanitaki-13http://www.romfea.gr/ 
 Τιμητική Συναυλία - Αφιέρωμα στην μεγάλη ελληνίδα ερμηνεύτρια ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια των φετινών ΚΔ΄ Δημητρίων, τα οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του Αρχιμανδρίτου π. Χριστοφόρου Παπαθανασίου εκ της Ι. Μονής Αγίου Γωεργίου ΑΡΜΑ, παλιού ενορίτου και επί χρόνια συνσργάτου στο νεανικό έργο του νεανικού έργου της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ι. Ναού και εκλεκτού μουσικού.
Στη Συναυλία παραβρέθηκε η ίδια η ερμηνεύτρια κ. Ελευθερία Αρβανιτάκη και τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, για την πολυετή προσφορά της στην ποιοτική έκφραση της ελληνικής μουσικής.
Η Συναυλία υπήρξε λαμπρή και άρτια οργανωμένη και αυτό γιατί όλοι οι συντελεστές συνεργάστηκαν άψογα και με πνεύμα αυτοθυσίας, ενώ απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο τα τραγούδια της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, τα οποία αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές του κάθε ακροατή.
Η προσέλευση των κατοίκων της Πόλεώς μας ήταν συγκινητικά μεγάλη (το Συνεδριακό Κέντρο αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει το πλήθος των ανθρώπων), γεγονός που φανερώνει ότι οι Χαλκιδείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Τοπικής Εκκλησίας, «διψούν» για ποιότητα σε όλες τις μορφές της τέχνης, ενώ παράλληλα και με αυτή τους την παρουσία έδειξαν ότι σέβονται, τιμούν και συντρέχουν το έργο της Τοπικής Εκκλησίας –δικό τους έργο στην πραγματικότητα- που με τις κάθε μορφής εκδηλώσεις Της είναι πάντα κοντά στο Λαό διδάσκοντας, ενημερώνοντας, νουθετώντας.

Αυτή η πληθωρική παρουσία του λαού της Χαλκίδος συνετέλεσε και στην συλλογή αρκετών τροφίμων για την ενίσχυση του συσσιτίου του Μητροπολιτικού μας Ι. Ναού, από το οποίο σιτίζονται καθημερινά 380 συνάνθρωποί μας και φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Εκκλησίας μας, όπου 360 άνεργοι και ανασφάλιστοι βρίσκουν καταφυγή και βοήθεια, αφού η συναυλία είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Στην αρχή της Εκδήλωσης, ο Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Χρήστου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους με μια ζεστή και σύντομη προσλαλιά, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία που έδωσε ώστε να πραγματοποιηθεί η Συναυλία, ενώ, απευθυνόμενος στην κ. Ελευθερία Αρβανιτάκη, την καλωσόρισε, λέγοντάς της: «Όταν μια καλλιτέχνης, όπως Εσείς, αγαπητή και εκλεκτή κυρία Ελευθερία Αρβανιτάκη, μπορεί με την αέρινη παρουσία και φωνή της να μας συντροφεύει, όχι... για μια νύχτα, όχι... για ένα βράδυ, όχι... για ένα χάδι, αλλά για όλη τη ζωή μας, τότε η εξόχως τιμητική παρουσία Σας κοντά μας, το αποψινό βράδυ, δεν μπορεί παρά να γεμίζει την καρδιά μας από μεγάλη χαρά και συγκίνηση».
Παράλληλα, τόνισε ότι «..στα τραγούδια της Ελευθερίας αναδύεται η αγάπη και η ζωή και καθρεφτίζεται σε κάθε νύξη ομορφιάς, σε κάθε μουσικό ψίθυρο... Αυτή η ζωή που στην Εκκλησία γνωρίζουμε όλοι μαζί να χαιρόμαστε και ποτέ κανένας κλεισμένος στον εαυτό του, γιατί "ζωή που δεν μοιράζεται, είναι ζωή κλεμμένη"».
Στη συνέχεια η κ. Κυριακή Παπαγρηγορίου, με όμορφο τρόπο παρουσίασε την προσωπικότητα και το έργο της κ. Ελευθερίας Αρβανιτάκη και την προσφορά της στην ελληνική μουσική, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «Η Ελευθερία Αρβανιτάκη δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι μια από τις κορυφαίες σύγχρονες Ελληνίδες ερμηνεύτριες, που με την φωνή της μας έχει ταξιδέψει στην παράδοση, την ανατολή, την ποίηση, στα «θαύματα», ώστε να καταφέρνει να μπαίνει βαθιά μέσα την ψυχή μας και να αγγίζει τις πιο ευαίσθητες πτυχές της».
Κατόπιν, άρχισε το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, το οποίο περιελάμβανε δώδεκα από τα αγαπημένα τραγούδια της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, σε στίχους μεγάλων ελλήνων συνθετών και ποιητών: «ΑΔΕΙΑ ΜΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑ», «Η ΑΚΤΗ», «ΜΕΝΩ ΕΚΤΟΣ», «ΕΦΥΓΕΣ ΝΩΡΙΣ», «ΠΑΩ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΟΥΡΑΝΟ», «ΖΩΗ ΚΛΕΜΜΕΝΗ», «ΘΕΛΩ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΩ», «ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ», «ΤΟ ΜΗΔΕΝ», «Η ΒΑΡΚΑ» και «ΠΑΡΑΠΟΝΟ-ΞΕΝΙΤΙΑ», τα οποία ερμήνευσε εξαιρετικά η εκπαιδευτικός Φωτεινή Καπαγιάννη, η οποία απέσπασε το χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια του κοινού, και κυρίως της ιδίας της κ. Ελευθερίας Αρβανιτάκη.
Ο Διευθυντής της Ορχήστρας Αρχιμ. Χριστοφόρος Παπαθανασίου, οι μουσικοί Όλγα Κετσεμενίδη στο πιάνο, Ρέα Κάβουρα στο ακορντεόν, Πόπη Στρατάκια στο συνθεσάιζερ, Νίκος Μπόμπορης στην κλασσική κιθάρα, Χρήστος Μαρμαρινός στο κλαρίνο, Σπύρος Γεωργιάδης στο τσουμπούς, Πολίνα Ντιμίτροβα στο φλάουτο, Βούλα Μπλέτσα στο κλαρινέτο, Δημήτρης Γεωργάκαινας στο σαξόφωνο, Δημήτρης Κικίδης στο ηλεκτρικό μπάσο, Κώστας Μίχος στη ντραμς, Χρήστος Κοκοκύρης στα κρουστά, Παναγιώτης Παπαθανασίου και Νίκος Γριμπάς στο μπουζούκι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, στην πραγματικότητα «ένα κομμάτι από την ψυχή τους» για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Μετά τα τραγούδια, ο μαέστρος π. Χριστοφόρος κάλεσε στη σκηνή την Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία καταχειροκροτούμενη από το κοινό, ανέβηκε συγκινημένη στη σκηνή και με έκδηλη την συγκίνηση, εξέφρασε την χαρά τις ευχαριστίες της προς τον Σεβασμιώτατο για την πρόσκληση και την τιμή προς το πρόσωπό της, αλλά και τον σεβασμό της Εκκλησίας προς τους καλλιτέχνες. Ακόμη, με θερμότατους λόγους συνεχάρη τον π. Χριστοφόρο, τον οποίον αποκάλεσε χαρακτηριστικά «μαέστρο μου», καθώς και όλα τα μέλη της Ορχήστρας για την εξαιρετικής ποιότητας δουλειά τους.
Παράλληλα τόνισε με ιδιαίτερη σημασία ότι την έφεση στην μουσική, όπως και το χάρισμα της καλλιφωνίας τα θεωρεί «δώρα Θεού», αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η τέχνη από Κάποιον έρχεται και εμείς την εκφράζουμε». Τέλος και με αφορμή τις συνεχείς περιοδείες της στο Εξωτερικό, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η Πατρίδα μας είναι η καρδιά μας, η ψυχή μας, το μυαλό μας», και καταχειροκροτήθηκε από όσους προσήλθαν στη Συναυλία, οι οποίοι ζητούσαν ξανά και ξανά να παραμείνει στη σκηνή και να τραγουδήσει.
Όπως πάντα, ιδιαίτερη και με νόημα ήταν η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος χαρακτήρισε την προσφωνηση της κ. Αρβανιτάκη ως μια συγκλονιστική, συγκινητική και εξαιρετική δημόσια εξομολόγηση, αφού κατέθεσε την καρδιά και την ψυχή της, αναγνωρίζοντας πως ό,τι έχει είναι δώρο του Θεού. 
Στη συνέχεια απευθύνθηκε στην παρούσα μητέρα της κ. Αρβανιτάκη, την κ. Δωροθέα και την συνεχαρη γιατι προσέφερε εναν τέτοιον άνθρωπο στην κοινωνία και την τέχνη. 
Κατόπιν, χαρακτήρισε την βραδιά, ως «εξαιρετική, η οποία οχι απλα μας ξεκούρασε από την δύσκολη καθημερινότητα, αλλά μιλησε στην καρδια μας» και γι' αυτό έδωσε τα βαθύτατα συγχαρητήριά του σε όλους τους επι της σκηνής, τα μέλη της Ορχήστρας, τα οποία χάρισαν στο κοινό αληθινή ποιότητα. 
Αμέσως μετά, απευθυνομενος στον μαέστρο π. Χριστοφόρο, του είπε επί λέξει: «Έχεις από εμένα άδεια να διευθύνεις την Ορχήστρα, αλλά σήμερα πηρες και την ''σφραγίδα'' από την σπουδαία την Ελευθερία Αρβανιτάκη, όταν σε απεκάλεσε "μαέστρο μου", δείχνοντας έτσι η κ. Αρβανιτάκη, ότι αξίζει πολύ ως άνθρωπος, αφού έχει το θάρρος να αναγνωρίζει την αξία των άλλων». 
Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «εξαιρετική» την Φωτεινή Καπαγιάννη, η οποία και αυτή πηρε ''σφραγίδα'' από το πνευματικό βάρος της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, που, με απεραντοσύνη καρδιάς, ονόμασε την Φωτεινή "συνάδελφό της" και τόνισε και πάλι ότι «για να μπορεί να απονέμει τίτλους, σημαίνει ότι έχει πλούτο και δύναμη, ταπείνωση και ευρυχωρία καρδιάς και ξέρει να καμαρώνει τους αλλους, κάτι που αποτελεί μεγάλο δώρο: να χαίρεσαι τους άλλους και να μην έχεις φθόνο για το χάρισμα των άλλων». 
Χαρακτήρισε, ακόμη, την παρουσία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη «ενθουσιώδη, γιατί καλλιέργησε το χάρισμά της με πόνο, κούραση, δάκρυ και επιμονή. Άλλωστε, τα θαύματα δεν είναι κάτι μαγικό, ούτε γίνονται μόνο με τη δύναμη Θεού, αλλά αποτελούν καρπό θεανθρώπινης συνεργασίας: "η πίστις σου σέσωκέ σε", λέει ο Χριστός σε όσους δέχονται το θαύμα». 
Κλείνοντας, συνεχάρη τον π. Αιμιλιανό και την κ. Παπαγρηγορίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην κ. Αρβανιτάκη με άξιους και δίκαιους χαρακτηρισμούς, τους οποίους, όπως είπε, και εκείνος με θερμότητα καρδίας προσυπογράφει και ευχαρίτησε και πάλι την κ. Αρβανιτάκη, για την τιμη της παρουσίας της, και την προσφορα οχι μονο της δύναμης, αλλά και του πλούτου της καρδιάς της. 
Αμέσως μετά την προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος απένειμε στην κ. Ελευθερία Αρβανιτάκη μια αγιογραφημένη Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου, έργο του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου κ. Γεωργίου Καραγκούνη, για να την τιμήσει «για την προσφορά της στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι», κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα του λαού της Χαλκίδος, ο οποίος και με αυτό τον τρόπο έδωσε το «σύμψηφό» του για την πρωτοβουλία αυτή του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου.
Εμφανώς συγκινημένη η κ. Αρβανιτάκη παρέλαβε το Ιερό Εικόνισμα και με ευλάβεια το ασπάστηκε, όπως και το χέρι του Σεβασμιωτάτου, ενώ ευχαρίστησε και πάλι τον Σεβασμιώτατο για την τιμή και συνεχάρη την Ορχήστρα, τους ερμηνευτές και τον μαέστρο για την Συναυλία και την απόδοση των τραγουδιών της.
Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού την έκανε να ανέβει και πάλι στη σκηνή, όπου ερμήνευσε το γνωστό τραγούδι «ΕΔΩ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ», γοητεύοντας όλο το κοινό, το οποίο από πολύ νωρίς είχε κατακλύσει το αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, σε τέτοιο σημείο ώστε πολλοί να μην εξασφαλίσουν μια θέση. Ευτυχώς οι διοργανωτές, σε άριστη συνεργασία με την φιλοξενούσα την Συναυλία Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, είχαν φροντίσει ώστε, στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου, αλλά και εκτός αυτού, στον προαύλιο χώρο του, να υπάρχουν γιγαντοοθόνες με άψογη εικόνα και ήχο, που αναμετέδιδαν όλα όσα συνέβαιναν στην αίθουσα.
Κατά την διάρκεια των τραγουδιών προβαλλόταν στην οθόνη του Αμφιθεάτρου παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο από την ζωή και το έργο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, το οποίο είχε επιμεληθεί ο Λάμπρος Πνευματικός.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους πολλοί Κληρικοί, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ κ. Λίλιαν Ζλακώνη, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Μπουραντάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.ά.
Ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και τα μέλη της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Πνευματικού του Κέντρου ιδιαιτέρως ευχαριστούν για την υλοποίηση της Συναυλίας:
· Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.
· Τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Φάνη Σπανό, τους συνεργάτες του και τους εργαζομένους στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, για την παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου.
· ​Τον Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Χρήστο Παγώνη και την πρόεδρο του ΔΟΑΠΠΕΧ κ. Λίλιαν Ζλακώνη.
· Την συνεργάτιδα της κ. Αρβανιτάκη κ. Λήδα Ρουμάνη, εξαιρετική στιχουργό, για την άψογη συνεργασία στα της διοργανωσεως της Εκδήλωσης, αλλά και την τιμητική παρουσία της.
· Τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο οποίος μετέδωσε ζωντανά την Συναυλία, καθώς και όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της Συναυλίας και την δωρεάν δημοσίευση των ανακοινώσεων και των Δελτίων Τύπου.
· Όσους προσήλθαν και όσους έφεραν τρόφιμα και φάρμακα για την ενίσχυση των πτωχών και αδυνάτων συνανθρώπων μας.

arvanitaki-2
arvanitaki-3
arvanitaki-4
arvanitaki-5
arvanitaki-6
arvanitaki-8
arvanitaki-9
arvanitaki-10