Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Γιατί δίνουν οι Ορθόδοξοι… «ραπόρτο» στους παπικούς για την Σύνοδο της Κρήτης;

Δεν συζητήθηκε ο διάλογος με τους Ρ/καθολικούς στην Ιεραρχία και θα συζητηθεί στο Μπάρι;


Του Μανώλη Κείου

Διακαής πόθος των διοργανωτών και των υποστηρικτών της εν τοις πράγμασι αποτυχημένης Συνόδου της Κρήτης είναι να συντηρήσουν τον όποιο αντίκτυπο είχε εκείνη και να την μετατρέψουν σε γέφυρα στενότερων επαφών με τα άλλα δόγματα και δη με τους παπικούς.
Τους ίδιους, τους οποίους κάλεσαν κι’ όλας ως παρατηρητές στο Κολυμπάρι…

Την Πέμπτη το απόγευμα, λοιπόν, 30 Μαρτίου στο Μπάρι της Ιταλίας (ἐδῶ) το Ινστιτούτο Οικουμενικής και Βυζαντινής Πατερικής
Θεολογίας «Άγ. Νικόλαος» σε συνεργασία με το Οικουμενικό Κέντρο «P. Salvatore Manna» διοργανώνουν τράπεζα διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων & Ρ/Καθολικών με θέμα «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Σημειώνεται πως τέτοιους τύπου εκδηλώσεις με “διαλόγους” παπικών και ορθοδόξων το εν λόγω Ινστιτούτο τις έχει….ψωμοτύρι!
Σε αυτήν θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Βατικανού, όπως ο καρδινάλιος μονσινιόρ Francesco Cacucci του Μπάρι-Βιτόντο και Μέγας Σύμβουλος της Θεολογικής Σχολής Pugliese, ο καρδινάλιος μονσινιόρ Ambrogio Sperafico, Επίσκοπος της Φροζινόνε και Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Οικουμενισμό και τον Διαλόγο, ενώ την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Παρών επίσης ο καθηγητής Θεολογίας εκ Βουκουρεστίου Costantin Preda.
Στην ανακοίνωση της εκδήλωσης μάλιστα αναφέρεται η φράση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από την Κρήτη σύμφωνα με την οποία, «Η Αγία & Μεγάλη Σύνοδος ήταν μια θάλασσα κοινωνίας για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία και για τον κόσμο, της οποίας οι καρποί αργά θα καρπωθούν»
Αντιληπτό είναι βεβαίως πως ένα τέτοιο Ινστιτούτο έχει ξεκάθαρο προπαγανδιστικό ρόλο για να στηρίξει τον γίγαντα με πήλινα πόδια που λέγεται Οικουμενισμός, αλλά στην προκειμένη περίπτωση προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός πως οι Ορθόδοξοι πρέπει να δίνουν….ραπόρτο (για να χρησιμοποιήσουμε και την ιταλική έκφραση) στους παπικούς για την έστω και αποτυχημένη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπου ως γνωστόν εκ των βασικών θεμάτων ήταν και το κατά πόσο είναι “εκκλησίες” τα υπόλοιπα δόγματα.