Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Τρέμουν οι Ιεράρχες τις διακοπές μνημοσύνου και όσοι τους μνημονεύουν, για τα αργύρια τους μνημονεύουν...οι πρώτοι που φωνάζουν το ΑΝΑΞΙΟΣ για τους δεσποτάδες ειναι οι ιερείς ....

Οι πιέσεις ...απέδωσαν! Μετεστράφη ένας εκ των ιερέων της Κρήτης

-Ακήρυχτος πόλεμος σε εξέλιξη


Μετεστράφη ένας εκ των ιερέων της Κρήτης
Του Άγγελου Ρούσσου
Μάρτυρες σε έναν ακήρυχτο πόλεμο γινόμαστε πλέον μετά τις αποφάσεις ιερέων να σταματήσουν την μνημόνευση Επισκόπων. Το σήριαλ αυτό κατά πως φαίνεται θα έχει πολλά επεισόδια και απρόβλεπτες εξελίξεις.
Το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν στο Φανάρι Κρητικοί Συνοδικοί Ιεράρχες, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε πως ένας εκ των ιερέων της μεγαλονήσου που είχε σταματήσει την μνημόνευση του Επισκόπου του άλλαξε γνώμη μετά τη συνάντηση τους!

Επιπλέον, το θέμα είναι ξεκάθαρο πως έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις αφού
στη Λαμία όπου συγκεντρώθηκαν αρκετοί Ιεράρχες με αφορμή εκδήλωση της τοπικής Εκκλησίας έγινε έμμεση πλην σαφής αναφορά στο ζήτημα!
Αναλυτικότερα, ξεκινώντας από το Φανάρι διόλου τυχαίο δεν είναι πως αμέσως μετά την ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης με την οποία καλούνται οι Κρητικοί ιερείς που διέκοψαν την μνημόνευση να επανέλθουν στην τάξη, οι Συνοδικοί Μητροπολίτες Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμος καί Ιεραπύτνης καί Σητείας κ. Κύριλλος συναντήθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να …. πάρουν γραμμή! Σημειώνεται πως ο πρώτος μάλιστα είναι και μέλος την επιτροπή που ανακοίνωσε η Εκκλησία της Κρήτης πως θα συστήσει για να διαλεχθεί με τους αντιδρώντες ιερείς.
Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, είχαμε και νέα ανακοίνωση της Ιερά Μητρόπολης Ρεθύμνης στην οποία αναφέρεται πως ο π.Εμμ. Σαρρής συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Ευγένιο και …άλλαξε γνώμη κα πλέον μνημονεύει κανονικά τον Επισκοπό του.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
“Η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με πολλή χαρά και συγκίνηση γνωρίζει στο πλήρωμά της ότι ο Αιδεσιμώτατος Πρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής, ο οποίος ανήκει στον Ιερό Κλήρο της, κατόπιν της σχετικής προτροπής της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και των προσωπικών του επαφών με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, επανήλθε στην κανονική τάξη και άρχισε να μνημονεύει ξανά το όνομα του Επισκόπου του στις Ιερές Ακολουθίες.
Ο π. Εμμανουήλ είχε διακόψει τη μνημόνευση από την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 5η Μαρτίου 2017. Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19η Μαρτίου 2017, στην ενορία του, κατά την Θεία Λειτουργία και την ομιλία του, απεκατέστησε την σχέση του με τον Επίσκοπό του και την Τοπική μας Εκκλησία. 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Κατανυκτικό Εσπερινό που έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και πριν την ομιλία του Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρθολομαίου Βογιατζόγλου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, μετά την σχετική προτροπή του Σεβ. κ. Ευγενίου, ο π. Εμμανουήλ έλαβε τον λόγο για να τονίσει, ενώπιον του Επισκόπου, των αδελφών ιερέων και του εκκλησιάσματος, οι οποίοι προσευχητικά και εναγώνια επί δεκαπέντε ημέρες παρακολουθούσαν το θέμα που είχε ανακύψει, ότι αναθεωρεί την προηγούμενη στάση του και ότι επιβεβαιώνει την θέση του εντός της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων.
Δόξα τω Θεώ, με αγάπη και ταπείνωση έκλεισε το ζήτημα αυτό που προς καιρόν στενοχώρησε την Τοπική μας Εκκλησία.
Ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος, στο τέλος του Εσπερινού και αφού ευχαρίστησε όλους, ανακοίνωσε ότι, τροποποιώντας το πρόγραμμά του για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, το απόγευμα της προσεχούς Κυριακής Δ τῶν Νηστειών, 26ης Μαρτίου 2017, θα χοροστατήσει κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελευθερωτρίας Άνω Καλλιθέας Ρεθύμνου, όπου διακονεί ο π. Εμμανουήλ Σαρρής”.
Τέλος, στο περιθώριο των λατρευτικών εκδηλώσεων για την προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τη Σύναξη των Φθιωτών Αγίων στη Λαμία ο Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος έστειλε έμμεσο πλην σαφές μήνυμα λέγοντας προς τον τοπικό Μητροπολίτη:
“Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κ. Νικόλαε, εν Χριστώ ηγαπημένε αδελφέ και συλλειτουργέ , είναι γεγονός και νόμος του Θεού, ο οποίος λέει «Μνημονεύετε των ηγουμένων ημών…» και εσείς ακολουθούντες την εντολή αυτή, δημιουργήσατε αυτή τη σεμνή τελετή μνήμης και σεβασμού των Μακαριστών Προκατόχων σας Αρχιερέων”.